Η παγκόσμια υγειονομική κρίση φέρνει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη για κοινές δράσεις και συνεργασίες, στο πλαίσιο δυναμικών πολιτικών σε διεθνές επίπεδο.
Η ενίσχυση των διαπεριφερειακών σχέσεων, όπως είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λατινική Αμερική καθίσταται αναγκαία, περισσότερο, ίσως, από ποτέ άλλοτε.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προωθεί την αναβάθμιση των σχέσεων της με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Οι δεσμοί φιλίας ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι βαθιές, διαχρονικές και ιστορικές. Επιπλέον, σε δύσκολες στιγμές η Ελλάδα έμπρακτα έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της στον λατινοαμερικάνικο λαό, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.
Η ύπαρξη μεγάλων και σημαντικών ελληνικών κοινοτήτων στη Λατινική Αμερική αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με την ελληνική ομογένεια στις λατινοαμερικάνικες χώρες: «Η Λατινική Αμερική για λόγους ανεξήγητους, σε μένα, ήταν μια ξεχασμένη ήπειρος για την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το διορθώσω. Μιλάμε για πολύ δυναμικές οικονομίες, με δυναμικές ελληνικές κοινότητες».
Με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής η Ελλάδα διαχρονικά διατηρεί εξαιρετική συνεργασία και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Μια από τις σημαντικότερες υποψηφιότητες που έχει θέσει η Ελλάδα, για την επόμενη περίοδο, είναι αυτή για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025 – 2026.
Η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα της προς τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, προσβλέποντας, (ιδιαίτερα μετά το τέλος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης), στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, στην προσέλκυση λατινοαμερικάνων επενδυτών, αλλά και στην αύξηση των τουριστικών ροών από τις χώρες αυτές. Εκτός από τις μοναδικές παραλίες και τον λαμπερό ήλιο, η Ελλάδα προσφέρει, όλους τους μήνες του χρόνου, εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της ανάκαμψης των λατινοαμερικάνικων οικονομιών, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία σε τομείς όπου πρωτοπορεί, όπως είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Η Ελλάδα σήμερα έχει ένα νέο πρόσωπο, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω της την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης του παρελθόντος. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ψηφιοποίηση του Κράτους, ενώ η χώρα αποτελεί θετικό παράδειγμα και στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Λατινική Αμερική έχουν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που αναδύονται. Εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, στο προσκήνιο έρχονται η ανάγκη για ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία δεν πρέπει να «θυσιαστεί» στην προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην διεθνή κοινότητα τα κράτη της Λατινικής Αμερικής. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει και το ιδιαίτερο πολιτικό και διπλωματικό βάρος, αλλά και τις αξίες που πρεσβεύουν, τα κράτη της Καραϊβικής. Στο πλαίσιο του περιφερειακού Οργανισμού CARICOM (στον οποίον μετέχουν 15 κράτη της Καραϊβικής), είναι δυνατή η διεύρυνση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για θέματα όπως είναι η ασφάλεια και η οικονομία.
Η Ελλάδα θεωρεί πως ο σεβασμός σε κοινές αξίες όπως είναι η Δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη, ανοίγει τον δρόμο για μια βαθύτερη σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Λατινική Αμερική.
*Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής.