Η ΕΕ προειδοποίησε ξανά την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφορικά με την απόφασή της να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή.
Γιούνκερ εναντίον Τουρκίας για την ΑΟΖ: «Σε αυτό είμαι Κύπριος»!
Κυπριακή ΑΟΖ: Ποια μέτρα σκέφτεται να πάρει η ΕΕ κατά της Τουρκίας
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τουρκική στάση, στο ζήτημα των γεωτρήσεων, εστίασε στην καλή συνεργασία των κυπριακών και ελληνικών αρχών με τις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει στις 4 Μαΐου, όταν είχε εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της ΕΕ για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπενθύμισε και τη δήλωση του Μαρτίου 2018, όταν οι ηγέτες της ΕΕ είχαν καταδικάσει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», επανέλαβε η Μογκερίνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ακόμη, αναφέρθηκε στη θέση που εκφράστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σίμπιου την περασμένη εβδομάδα, η οποία σημείωσε, είναι και η «ξεκάθαρη θέση που εξέφρασαν σήμερα οι υπουργοί σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».
Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ η απόφαση της Τουρκίας για γεωτρήσεις
Η Κύπρος και η Ελλάδα έθεσαν τo ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα, ενώ η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο. Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Κύπριος υπουργός, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ η Ελλάδα και άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, υποστήριξαν την κυπριακή θέση, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στο «θέμα νομιμότητας» των εν λόγω ενεργειών, «το οποίο έχει τεθεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το Δίκαιο της Θάλασσας που κανείς άλλος δεν ακολουθεί», δήλωσε.
Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, αναφορικά με την τουρκική απόφαση για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας. «Τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η παρανομία, πώς θα ανταποκριθεί η ΕΕ;», σημείωσε. «Δήλωσα το αυτονόητο ότι η Ελλάδα είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κύπρου και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η ΕΕ. Αυτό το μήνυμα νομίζω πως έγινε δεκτό απ' όλους ομόφωνα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της Βενεζουέλας. «Ακολουθούμε όπως πάντα την ευρωπαϊκή θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση μέσω προεδρικών εκλογών σε μια πάρα πολύ πολωμένη κοινωνία […] Και οπωσδήποτε δεν είναι ευρωπαϊκές λύσεις, λύσεις που αφορούν σε εξωτερική επέμβαση είτε σε στρατιωτική επέμβαση», είπε για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Κατρούγκαλος.