Το Λονδίνο ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή να επανεξετάσει την άδεια λειτουργίας του RT στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του RT, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τον ρυθμιστικό φορέα επικοινωνιών της χώρας (Ofcom) να επανεξετάσει την άδεια μετάδοσης του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού, κατηγορώντας την εταιρεία ότι συμμετέχει σε «παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης».
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε ότι η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, απέστειλε επιστολή στην Ofcom, ζητώντας της να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής του δικαιώματος προβολής του RT στις βρετανικές τηλεοπτικές οθόνες.
Στην επιστολή, η Ντόρις χαρακτήρισε τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης «ακρογωνιαίο λίθο» της βρετανικής δημοκρατίας, αλλά παρόλα αυτά πρότεινε να σταματήσει η εκπομπή του ρωσικού σταθμού εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Το RT είναι αποδεδειγμένα μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ρωσίας, όπως έχει καταστήσει σαφές στο παρελθόν ο αρχισυντάκτης του, ο οποίος αποκάλεσε το δίκτυο 'όπλο πληροφόρησης' του ρωσικού κράτους», ανέφερε η επιστολή.
Η απάντηση του RT
Σε απάντηση, η αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια και επικεφαλής επικοινωνίας του RT, Άννα Μπελκίνα, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι «παρεμβαίνει ανοιχτά και με αυθάδεια» σε ένα «θεωρητικά ανεξάρτητο» ρυθμιστικό όργανο, υποδηλώνοντας ότι οι βουλευτές εκθέτουν την «ανακηρυγμένη δέσμευση» του Λονδίνου για την ελευθερία του λόγου ως «απάτη».
«Η λειτουργική και συντακτική ανεξαρτησία του RT από όλες τις κυβερνήσεις προστατεύεται ανέκαθεν νομικά. Η Ofcom το αναγνωρίζει αυτό και έχει εδώ και καιρό εγκρίνει το RT ως κάτοχο άδειας», δήλωσε η Μπελκίνα την Τετάρτη.
Συμπλήρωσε, ακόμη, πως «παρά την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση, διαπιστώνεται συνεχώς ότι το RT συμβαδίζει με άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς να βρεθεί ούτε μία παραβίαση του κώδικα εκπομπής τα τελευταία τέσσερα χρόνια –κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για πολλά άλλα κανάλια στη χώρα».
Η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει αναθεώρηση της άδειας του RT έρχεται έπειτα από πρόταση του Σερ Κιρ Στάρμερ, αρχηγού της αντιπολίτευσης, ο οποίος χαρακτήρισε το κανάλι «προπαγάνδα του Πούτιν» και ζήτησε την απαγόρευσή του. Ο Τζόνσον απέρριψε αυτήν την πρόταση, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να υποβληθεί στον ρυθμιστικό φορέα.
«Ζούμε σε μια χώρα που πιστεύει στην ελευθερία του λόγου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αφήσουμε στην Ofcom, και όχι στους πολιτικούς, να αποφασίσει ποιους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης θα απαγορεύσουμε», είπε ο Τζόνσον.