Μία τεράστια προσωπικότητα, που συνέβαλε στα μέγιστα, στο να νικηθούν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών στην Μεγάλη Βρετανία. Ο λόγος για τον μαθηματικό Αλαν Τούρινγκ.
Ο Τούρινγκ και επίσημα, εκτός από «πατέρας της πληροφορικής» και άνθρωπος που έσπασε τους κωδικούς των Γερμανών, είναι και το πρόσωπο που θα κοσμεί το χαρτονόμισμα των 50 λιρών. Η ανακοίνωση και η παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος, έγινε με αφορμή τα 65 χρόνια από τον θάνατό του.
Ο Τούρινγκ επιλέχθηκε από μια λίστα περίπου 1.000 επιστημόνων, σε μια απόφαση που αναγνώρισε τόσο τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της απειλής των γερμανικών υποβρυχίων στη μάχη του Ατλαντικού, όσο και για τον αντίκτυπο που είχαν οι κατηγόριες για ομοφυλοφιλία εις βάρος του.
Είχε επινοήσει τη μηχανή Τούρινγκ, μία πρώιμη μορφή υπολογιστή, που χρησιμοποιούσε για την επίλυση αλγόριθμων κυρίως. Κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου εργάστηκε στη Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας, στον τομέα της αποκρυπτογράφησης των γερμανικών κωδικών και ήταν προϊστάμενος της Ομάδας 8, που δούλευε με στόχο την αποκρυπτογράφηση του γερμανικού στρατιωτικού κωδικού Enigma.
Η αποκάλυψη που έφερε το τέλος
Μετά τον πόλεμο, σχεδίασε έναν από τους πρώτους υπολογιστές και συνέχισε το επιστημονικό του έργο ως το 1954. Τότε ήρθε το τέλος της ζωής του, καθώς αποκαλύφθηκε πως παρά το γεγονός πως ήταν αρραβωνιασμένος, είχε σχέση με έναν 19χρονο άνδρα, τον Αρνολντ Μάρεϊ. Ο νεαρός όμως, έβαλε έναν φίλο του να διαρρήξει το σπίτι του Τούρινγκ και όταν η αστυνομία ρώτησε τον επιστήμονα το αν τον γνωρίζει, τότε αποκαλύφθηκε η αλήθεια.
Η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη τότε στην Βρετανία και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, ζητώντας να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία. Την ξεκίνησε, βλέποντας όμως την παρενέργειες στην υγεία του, δεν άντεξε και έδωσε τέλος στη ζωή του, τον Ιούνιο του 1954. Η ζωή του μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία «The Imitation Game», όπου ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς υποδύθηκε τον Τούρινγκ.