Επίδραση στην ταραγμένη αμερικανική πολιτική σκηνή έχει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια που βρίσκονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες θα πρέπει να θεωρούνται παιδιά.
Η Νίκι Χέιλι, υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι πιστεύει πως τα κατεψυγμένα έμβρυα, που δημιουργούνται μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι παιδιά, υποστηρίζοντας τη σχετική αμφιλεγόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα.
Το εν λόγω δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια που βρίσκονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες θα πρέπει να θεωρούνται παιδιά, προκαλώντας αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και εγείροντας νομικά ζητήματα.
«Τα έμβρυα κατά τη γνώμη μου είναι μωρά»
Η Χέιλι σε συνέντευξή της στο NBC News τάχθηκε υπέρ της απόφασης του δικαστηρίου της Αλαμπάμα.
«Τα έμβρυα κατά τη γνώμη μου είναι μωρά», τόνισε η Χέιλι. «Όταν μιλάμε για ένα έμβρυο, μιλάμε, κατά τη γνώμη μου, για μια ζωή. Και κατά συνέπεια μπορώ να κατανοήσω πώς προήλθε (η απόφαση)», πρόσθεσε.
Η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας δήλωσε ότι απέκτησε τον γιο της μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, ακολουθώντας όμως μια διαφορετική διαδικασία από την εμβρυομεταφορά στην οποία τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας.
Η Χέιλι είναι η μοναδική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οι δύο θα αντιπαρατεθούν για τρίτη φορά το Σάββατο στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, με τη Χέιλι να υπολείπεται του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις.
«Σιγή ιχθύος» από τον Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αναφερθεί στην απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα.
Η απόφαση προκάλεσε σοκ στην πολιτεία, που έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για την άμβλωση, με ασθενείς να μην γνωρίζουν αν θα προχωρήσουν με τη διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης και άλλους να αναρωτιούνται αν θα κάνουν εμβρυομεταφορά.
Το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις διαδικασίες που συνδέονται με τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις λόγω του φόβου ποινικών διώξεων, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.
«Λυπούμαστε που αυτό θα επηρεάσει τις προσπάθειες των ασθενών μας να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο οι ασθενείς μας και οι γιατροί μας να διωχθούν ποινικά ή να αναγκαστούν να καταβάλουν αποζημιώσεις επειδή τήρησαν τα πρότυπα παροχής περίθαλψης για τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Είναι παιδιά τα έμβρυα;
Βασιζόμενα σε νόμο του 1872 για τους θανάτους ανηλίκων που οφείλονται σε σφάλμα, τρία ζευγάρια προσέφυγαν νομικά κατά κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού το 2020 ασθενής εισήλθε στον χώρο διατήρησης των κατεψυγμένων εμβρύων και κατέστρεψε κατά λάθος τα έμβρυά τους.
Χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήριο είχε απορρίψει την προσφυγή τους, εκτιμώντας ότι τα έμβρυα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «άτομα» ή «παιδιά».
Όμως την Παρασκευή, με πλειοψηφία 7 έναντι 2, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα έκρινε ότι ο νόμος για τους θανάτους παιδιών «ισχύει για όλα τα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν, χωρίς περιορισμούς».
«Ισχύει για το σύνολο των παιδιών, που έχουν γεννηθεί ή πρόκειται να γεννηθούν», τόνισε ο δικαστής Τζέι Μίτσελ στο κείμενο της απόφασης.
Η θέση του Λευκού Οίκου για την απόφαση στην Αλαμπάμα
Ο Λευκός Οίκος επίσης επέκρινε την απόφαση, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει χάος στις αμερικανικές οικογένειες. «Σε όλη τη χώρα οι γυναίκες υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις των ενεργειών των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών», τόνισε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν- Πιέρ.
«Η απόφαση είναι εξωφρενική και ήδη στερεί από τις γυναίκες την ελευθερία να αποφασίσουν πότε και πώς θα δημιουργήσουν οικογένεια», αντέδρασε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στο Χ.
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά αποφάσεων που πλήττουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στις ΗΠΑ, μετά την ανατροπή το καλοκαίρι του 2022 της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας η οποία αναγνώριζε από το 1973 το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι αποφεύγουν να αναφέρονται στο θέμα των αμβλώσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών, καθώς η χειρότερη από το αναμενόμενο απόδοση του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 θεωρήθηκε αντίδραση των ψηφοφόρων στην ακύρωση της απόφασης «Ρόου εναντίον Ουέιντ».
AΠΕ-ΜΠΕ