Το όνομα του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των σαράντα προσώπων στα οποία αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής να επιβληθούν κυρώσεις.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τους δημοσιογράφους, ο οποίος διευκρίνισε πως οι κυρώσεις για τα 40 πρόσωπα, τίθενται άμεσα σε ισχύ. Οταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να προστεθεί και ο Λευκορώσος πρόεδρος στη λίστα, ο Μισέλ είπε πως το ότι «δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο, ενδέχεται να αλλάξει».
Οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά αξιωματούχων για τις εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αλλοίωση του αποτελέσματος.
Το κείμενο της ΕΕ για τη Λευκορωσία
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την απαράδεκτη βία από τις αρχές της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέγει τον πρόεδρό του μέσω νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να τερματίσουν τη βία και την καταστολή, να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους και τους πολιτικούς κρατουμένους, να σεβαστούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών και να ξεκινήσουν έναν αποκλειστικό εθνικό διάλογο. Συμφωνεί ότι πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα και καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει την απόφαση χωρίς καθυστέρηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής στήριξης για τη δημοκρατική Λευκορωσία.
Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας Οστροβετς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σημασία της διασφάλισης της πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας».