Αποκαθίστανται τα βυζαντινά ψηφιδωτά του Καθεδρικού Ναού του Μονρεάλε -Τα πιο εντυπωσιακά στον κόσμο [εικόνες] - iefimerida.gr

Αποκαθίστανται τα βυζαντινά ψηφιδωτά του Καθεδρικού Ναού του Μονρεάλε -Τα πιο εντυπωσιακά στον κόσμο [εικόνες]

Ο Παντοκράτορας στον Καθεδρικό Ναό του Μονρεάλε
Ο Παντοκράτορας στον Καθεδρικό Ναό του Μονρεάλε /Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ψηφιδωτά ενός μεσαιωνικού καθεδρικού ναού στη Σικελία, που χτίστηκε από τον τελευταίο Νορμανδό βασιλιά, πρόκειται να ανακτήσουν τη λάμψη τους χάρη στις εργασίες αποκατάστασης και τον νέο φωτισμό.

Ο καθεδρικός ναός του Μονρεάλε (duomo di Monreale), που ανεγέρθηκε το 1174-89 κοντά στο Παλέρμο με εντολή του βασιλιά Γουλιέλμου Β', αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που συνδυάζει δυτικό, ισλαμικό και βυζαντινό στιλ ενώ φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιδωτά εσωτερικού χώρου στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτήριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα Νορμανδικής αρχιτεκτονικής. Ξεκίνησε το 1174 από τον Γουλιέλμο Β΄ της Σικελίας και το 1182 ο ναός αφιερώθηκε στο Γενέθλιο της Παρθένου Μαρίας. Τότε ο Πάπας Λούκιος Γ΄τον αναβάθμισε σε μητροπολιτικό καθεδρικό ναό.

Το κτήριο είναι εθνικό μνημείο της Ιταλίας και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σικελίας. Οι διαστάσεις του είναι 102 μ. Χ 40 μ.

Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά του καθεδρικού ναού

Το highlight τους είναι η γιγάντια απεικόνιση του «Χριστού Παντοκράτορα» (του «κυβερνήτη όλων») στην αψίδα ή στο ημιθόλιο, στο πίσω μέρος του καθεδρικού ναού. Είναι μια τυπική ορθόδοξη χριστιανική εικόνα, που υπάρχει επίσης στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Στην πιο κάτω ζώνη η ένθρονη Θεοτόκος με την επιγραφή MHTHΡ ΘΕΟΥ Η ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟC· περιβάλλεται από αγγέλους και αποστόλους. Τα άλλα δύο ημιθόλια έχουν τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο ολόσωμους. Οι επιγραφές είναι στα ελληνικά και οι περισσότερες στα λατινικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γυάλινα πλακάκια των βυζαντινών ψηφιδωτών χρειάζονταν αποκατάσταση λόγω ζημιάς από τη διείσδυση νερού, δήλωσαν οι περιφερειακές αρχές πέρυσι, προσθέτοντας ότι οι εργασίες προβλεπόταν να κοστίσουν 1,1 εκατομμύριο ευρώ, από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σκαλωσιές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αποκατάσταση αναμένεται να αφαιρεθούν πλήρως από τον καθεδρικό ναό μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο νέος φωτισμός, που παρέχεται από την αυστριακή εταιρεία Zumtobel, βρίσκεται υπό δοκιμή και πρόκειται να εγκαινιαστεί στα τέλη Νοεμβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βασική εστίαση είναι να αναδείξουμε τα πλούσια χρώματα των ψηφιδωτών, ειδικά τους κυρίαρχους χρυσούς τόνους, διατηρώντας παράλληλα τον φωτισμό ουδέτερο σε άλλες επιφάνειες για να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη οπτική εμπειρία», δήλωσε ο Matteo Cundari, στέλεχος της Zumtobel.

Σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς Γουλιέλμος Β' αποκοιμήθηκε κάτω από μια χαρουπιά ενώ κυνηγούσε στο δάσος κοντά στο Μονρεάλε, όταν η Παναγία εμφανίστηκε σε ένα όνειρο και του πρότεινε να χτίσει μια εκκλησία στο σημείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μύθος είπε επίσης ότι μετά την αφαίρεση του δέντρου βρέθηκε ένας θησαυρός στις ρίζες του και τα χρυσά του νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής.

Φωτογραφίες: Getty Images, Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ψηφιδωτά καθεδρικός ναός Σικελία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ