Πώς κυλά η ζωή σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας κατά του κορωνοϊού στη Μασσαλία της Γαλλίας;
Το AP κάνει ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ με σκληρές εικόνες από την ΜΕΘ του νοσοκομείου Le Timone όπου οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι ανεμβολιαστοί, με το προσωπικό να κάνει ότι μπορεί για να νιώσουν λίγο Χριστούγεννα. Προσοχή, κάποιες εικόνες είναι σκληρές.
Από την μονάδα εντατικής θεραπείας στη Γαλλία όπου νοσηλεύεται, ο ασθενής με κορωνοϊό Ντέιβιντ Σεμπάγ λέει πως μετανιώνει για ένα και μόνο πράγμα: που δεν εμβολιάστηκε. «Το εμβόλιο δεν είναι κίνδυνος» λέει ο 52χρονος άνδρας καθώς βρίσκεται ξαπλωμένος σε ένα νοσοκομείο της Μασσαλίας. «Είναι επιλογή ζωής».
Χριστούγεννα στη ΜΕΘ
Ο επικεφαλής γιατρός της ΜΕΘ, δρ. Ζουλιέν Καρβέλι, προσπαθεί να κρατήσει την ομάδα του σε εγρήγορση καθώς περνούν για άλλη μία φορά τα Χριστούγεννα φροντίζοντας τους ασθενείς σε αναπνευστικά μηχανήματα και γυρίζοντάς τους από ανάσκελα σε μπρούμυτα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Το προσωπικό είναι κουρασμένο, η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει και τα κρεβάτια της εντατικής γεμίζουν πολύ γρήγορα. «Φοβόμαστε ότι δε θα έχουμε αρκετό χώρο» λέει ο Καρβέλι.
Το νοσοκομείο La Timone της Μασσαλίας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γαλλίας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάθε κύμα του κορωνοϊού. Την παραμονή των Χριστουγέννων, το ιατρικό προσωπικό στόλισε ένα δέντρο στο διάδρομο και άδραξε μια στιγμή για ένα κοινό γεύμα, προσπαθώντας να διατηρήσει λίγο από το εορταστικό πνεύμα μεταξύ των κουραστικών βαρδιών.
Το νοσοκομείο επιτρέπει στις οικογένειες να επισκέπτονται τα βαριά άρρωστα αγαπημένα τους πρόσωπα, αρκεί να είναι προσεκτικοί. Η Αμελί Καγιάτ επισκέπτεται καθημερινά τον σύζυγό της, τον 41χρονο Λούντο, ο οποίος πέρασε 24 ημέρες σε κώμα και σε αναπνευστικό μηχάνημα. Το ζευγάρι ακουμπά τα κεφάλια του καθώς εκείνη κάθεται δίπλα του στο κρεβάτι. Είναι πλέον αρκετά δυνατός για να σταθεί, γι’ αυτό και της κάνει μια αποχαιρετιστήρια αγκαλιά.
Σε ένα διπλανό δωμάτιο, μία 40χρονη ασθενής βρίσκεται σε καταστολή απέχοντας ελάχιστα από το θάνατο, με το πλεκτό σκούφο του μικρού της γιου τοποθετημένο επάνω στην κοιλιά της. Σε ένα άλλο, ένας συγγενής έχει αφήσει μια εκκλησιαστική εικόνα της Παναγίας δίπλα στον δίσκο του.
Λίγο πιο πέρα στο διάδρομο, η Κέιτι Ζαλινιάν περιμένει με αγωνία να επισκεφθεί τον ξαδέρφη της. Αργότερα, μπαίνει στο δωμάτιό του φορώντας πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και αγγίζει με το χέρι της το πόδι του.
«Το εμβόλιο δεν είναι κίνδυνος, είναι δυνατότητα διαφυγής»
Ενώ περίπου το 90% των Γάλλων ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού και περίπου το 40% έχει λάβει ήδη αναμνηστική δόση, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με κορωνοϊό στη ΜΕΘ του La Timone είναι ανεμβολίαστοι. «Το μετανιώνω, πολύ, πολύ, πολύ» λέει ο ασθενής Σεμπάγ. «Άφησα τον εαυτό μου να παγιδευτεί σε ανώφελα πράγματα. Σκέφτηκα ότι το εμβόλιο δεν ήταν απαραίτητα κάτι καλό» προσθέτει.
Θυμάται πως όταν τα συμπτώματα του κορωνοϊού ήταν στα χειρότερά τους, «δεν ήξερα πού πήγαινα. Τίποτα δεν ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου.. Περίμενα ώρες και πονούσα».
Η σύζυγός του Σεμπάγ, Έσθερ, περιέγραψε τον τρόμο της: «Η ζωή μας γκρεμίστηκε αυτή την εβδομάδα. Πίστευα ότι θα τον έχανα».
Εξακολουθεί να είναι θετικός στον ιό και λέει ότι το μόνο που έχει σημασία τώρα είναι η προσπάθεια ανάκαμψης. «Εάν είχα εμβολιαστεί δε θα ήμουν σε τέτοιο επίπεδο εντατικής θεραπείας» λέει. «Το εμβόλιο δεν είναι κίνδυνος, αλλά δυνατότητα διαφυγής, για να αποφευχθεί κάτι πιο σοβαρό».
Η Γαλλία καταγράφει τα υψηλότερα ημερήσια ποσοστά κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα. Η Καρβέλι, επικεφαλής της ΜΕΘ στη Μασσαλία, ανησυχεί πως τα νοσοκομεία θα μπορούσαν σύντομα να «κατακλυστούν».
«Είμαστε ήδη σε κατάσταση έντασης με πολύ λίγους διαθέσιμους χώρους» λέει. «Έχουμε κουραστεί από όλο αυτό. Είμαστε πάντα επικεντρωμένοι στο να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότερο κουραζόμαστε».
Δύο πράγματα κάνουν τα φετινά Χριστούγεννα ιδιαίτερα δύσκολα, λέει ο Καρβέλι. Όλο και περισσότερα μέλη του προσωπικού βγαίνουν θετικοί στο τρέχον κύμα της μετάλλαξης Όμικρον και ως εκ τούτου δεν είναι διαθέσιμα για εργασία.
Και ορισμένοι συνάδερφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα τελείως λόγω της πίεσης. Και πάλι όμως, προσπαθούμε να περνάμε κάποιες μικρές ιδιαίτερες στιγμές κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας ή νύχτας για να μαζευόμαστε και να γιορτάσουμε» λέει. «Είναι περίεργο και για τους ασθενείς που στερούνται τα Χριστούγεννα».
Φωτογραφίες: AP