H όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα που θα πρέπει, να τερματίσει τις οποίες παράνομες ενέργειες, τόσο επί εδάφους όσο και επί θαλάσσης, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση ενός κατεξοχήν Ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το Κυπριακό, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Από την Ουγγαρία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, ο κ.Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι συζητήσεις του με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιτζαρτό, κάλυψαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της νέας τουρκικής παραβατικότητας, τόσο επί του εδάφους, όσο και επί της θαλάσσης, καθώς και των σχετικών, κοινών αποφάσεων και συμπερασμάτων της ΕΕ, σε συνέχεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ομόφωνα συμφώνησε στην ετοιμασία κειμένου επιλογών για λήψη απόφασης ως αντίδραση στην αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Δυστυχώς, η Τουρκία ενισχύει τις παράνομες, επιθετικές και προκλητικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε πλήρη αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.
Οι δε παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα, επηρεάζουν, σημείωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ζωτικά και τα συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ και των κρατών-μελών της, αφού στόχο έχουν και την ακύρωση των όποιων προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την ΕΕ. Και είμαι σίγουρος ότι η Ουγγαρία γνωρίζει ιδιαίτερα την σημασία μιας τέτοιας προοπτικής.
Για το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι παρά κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ως αποτέλεσμα και διαφορετικών δεδομένων στις χώρες μας, συμφωνούμε ως προς το ότι η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται η λήψη μέτρων έναντι των τρίτων χωρών που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους.
Ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται στη Βουδαπέστη, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Πίτερ Σιτζαρτό, η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας.