Ζημιά σε καλώδια επικοινωνίας που συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία -Πιθανά σαμποτάζ των Χούθι - iefimerida.gr

Ζημιά σε καλώδια επικοινωνίας που συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία -Πιθανά σαμποτάζ των Χούθι

Ελικόπτερο των Χούθι πλησιάζει εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Ελικόπτερο των Χούθι πλησιάζει εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα / Φωτογραφία αρχείου: © Houthi Media Center via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας σε δίκτυο σύνδεσης μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης πιθανά έγιναν στόχος δολιοφθοράς από τους Χούθι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισραηλινό μέσο «Globes» τέσσερα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας έχουν υποστεί ζημιά στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία και του Τζιμπουτί στην Ανατολική Αφρική, μια εξέλιξη για την οποία είναι πιθανό να βρίσκονται από πίσω η υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική οργάνωση, στην Υεμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για καλώδια των εταιρειών AAE-1, Seacom, EIG και TGN και το γεγονός αυτό προκαλεί σοβαρή διακοπή των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με την κύρια ζημιά να γίνεται αισθητή στις χώρες του Κόλπου και την Ινδία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ζημιές στις δραστηριότητες επικοινωνίας είναι σημαντικές αλλά όχι κρίσιμες, διότι από την ίδια περιοχή διέρχονται άλλα καλώδια που συνδέουν την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη και δεν έχουν πληγεί.

Υπό τον κίνδυνο νέας επίθεσης των Χούθι η επισκευή

Η επισκευή ενός τόσο μεγάλου αριθμού υποβρύχιων καλωδίων μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και συνεπάγεται έκθεση σε κινδύνους από την επιθετικότητα των Χούθι. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εταιρείες που θα συμφωνήσουν να εκτελέσουν τις εργασίες επισκευής και πιθανόν να τους καταβάλουν υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου.

Η EIG (European India Gateway) συνδέει τη Νότια Ευρώπη με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία. Το υποβρύχιο καλώδιο τοποθετήθηκε από τον βραχίονα της Tyco, την Alcatel-Lucent, με κόστος 700 εκατ. δολάρια και ήταν το πρώτο καλώδιο που εκτεινόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ινδία. Οι μετοχές της EIG ανήκουν σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει την AT&T, τη Saudi Telecom, τη Verizon και την ινδική Bharat Sanchar.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η TGN Atlantic ιδρύθηκε από την Tyco International το 2001 και πωλήθηκε στην ινδική εταιρεία Tata Communications το 2005 έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Το καλώδιο AAE-1, το οποίο έχει επίσης κοπεί, συνδέει την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου. Το καλώδιο, το οποίο έχει χωρητικότητα 40 terabyte ανά δευτερόλεπτο, συνδέει την Κίνα με τη Δύση μέσω χωρών που ανήκουν στον κινεζο-ιρανικό άξονα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών αυτών και του Πακιστάν και του Κατάρ.

Το καλώδιο Seacom συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική και την Ινδία καθώς και τη Νότια Αφρική.

Ανώτερα στελέχη διεθνών εταιρειών επικοινωνιών και υποβρύχιων καλωδίων έχουν αναρτήσει αναφορές σχετικά με τη ζημιά στο LinkedIn και το X.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ