Χούθι: Βομβαρδισμός των ΗΠΑ στη Σανάα σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους 13 - iefimerida.gr

Χούθι: Βομβαρδισμός των ΗΠΑ στη Σανάα σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους 13

Επίθεση των Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Επίθεση των Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην πρωτεύουσα Σανάα.

Οι Χούθι απέδωσαν τον βομβαρδισμό στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησής τους, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ χθες Κυριακή.

«Ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, με βάση τον οριστικό απολογισμό της αμερικανικής επίθεσης εναντίον πολυκατοικίας στη Σανάα», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του κινήματος, ο Ανίς Αλασμπάχι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρών στη συνοικία της Σανάα όπου έγινε ο βομβαρδισμός είδε τα συντρίμμια κατεστραμμένου κτιρίου.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο υεμενίτικο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ιδρυτών και ηγετών του, ανέφεραν πως αμερικανοί βομβαρδισμοί έπληξαν πολυκατοικία στη Σανάα και τομέα σε προπύργιό του, στη Σαάντα, στη βόρεια Υεμένη.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε τα αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη

Η Ουάσιγκτον δεν επιβεβαίωσε συγκεκριμένα πλήγματα, πάντως αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε στο AFP ότι «η CENTCOM διεξάγει πλήγματα, μέρα και νύχτα, εναντίον διαφόρων εγκαταστάσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη».

Μιλούσε για το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Τη 15η Μαρτίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαμηνύοντας πως θα κάνει χρήση συντριπτικής ισχύος όσο οι αντάρτες συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κινούνται σε θαλάσσιες διαδρομές-κλειδιά στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Χούθι έχουν ανακοινώσει πολλές αμερικανικές επιδρομές, ανάμεσά τους πολύνεκρο βομβαρδισμό το περασμένο Σάββατο. Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως σκοτώθηκαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του υεμενίτικου ένοπλου κινήματος. Οι Χούθι, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για 53 νεκρούς και 98 τραυματίες.

Οι ΗΠΑ θέλουν να εξοντώσουν τους Χούθι

Η Ουάσιγκτον λέει πως σκοπός των πληγμάτων είναι να εξουδετερωθούν οι απειλές που εγείρουν οι Χούθι για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, οδό εξαιρετικά σημαντική για το διεθνές εμπόριο. Οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει πάνω από εκατό επιθέσεις από τον Νοέμβριο του 2023 εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Χούθι απείλησαν πως θα ξανάρχιζαν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων αν δεν αιρόταν ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο από τις ισραηλινές αρχές. Εκτόξευσαν επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του εδάφους του Ισραήλ -οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου διαβεβαίωσαν πως αναχαιτίστηκαν όλοι- αφότου ξανάρχισαν μαζικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Η κλιμάκωση οδήγησε στους πρώτους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Οι Χούθι λένε πως έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρο επανειλημμένα τη δύναμη κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Υεμένη Χούθι ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ