Χωρίς κοινή δήλωση η ειρηνευτική σύνοδος του Καΐρου -Τι είπαν οι ηγέτες και οι ΥΠΕΞ, το μήνυμα Μητσοτάκη - iefimerida.gr

Χωρίς κοινή δήλωση η ειρηνευτική σύνοδος του Καΐρου -Τι είπαν οι ηγέτες και οι ΥΠΕΞ, το μήνυμα Μητσοτάκη

Η οικογενειακή φωτογραφία της ειρηνευτικής συνόδου του Καϊρου
Η οικογενειακή φωτογραφία της ειρηνευτικής συνόδου του Καϊρου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς τελική κοινή δήλωση ολοκληρώνεται η ειρηνευτική σύνοδος κορυφής του Καϊρου όπου ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα για μια συνδιάσκεψη για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ-Χαμάς.

Σύμφωνα με το CNN ένας αξιωματούχος και ένας διπλωμάτης με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι δεν θα εκδοθεί κοινή δήλωση λόγω διαφορών μεταξύ των αντιπροσωπειών σχετικά με τη διατύπωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας εξ΄αυτών δήλωσε επίσης ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, πριν ακόμη την έναρξη της Συνόδου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι δήλωσε ότι συγκέντρωσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να βρουν έναν «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της «ανθρωπιστικής τραγωδίας» που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής μαζί με εκπροσώπους από 34 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανισμούς. Το Ισραήλ απουσίαζε. Ο Αμπάς υποστήριξε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ηγέτες ότι «θα παραμείνουμε στη γη μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα», επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων και μια μόνιμη λύση «στη βάση της λύσης των δύο κρατών».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν το Σάββατο ότι αν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έχει επίσης την ευθύνη να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και υποστήριξε ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση (αναλυτικά εδώ).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa δήλωσε ότι οι Νοτιοαφρικανοί μπορούν να ταυτιστούν με τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων στον "αγώνα για την επίτευξη της ελευθερίας τους"

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι δήλωσε ότι μίλησε απευθείας με την ισραηλινή κυβέρνηση "για το καθήκον τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τη σημασία του σεβασμού της ζωής των πολιτών στη Γάζα".

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει τον πόλεμο να "κλείσει τα παράθυρα ευκαιρίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει κάθε πιθανότητα περιφερειακής επέκτασης της σύγκρουσης

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock δήλωσε ότι οι φλόγες του μίσους δεν πρέπει να αναζωπυρωθούν, "διότι αυτό ακριβώς θέλουν η Χαμάς και οι χορηγοί της".

Η ανακοίνωση της Αιγύπτου -Επικρίσεις στη διεθνή κοινότητα

Μετά από μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στο Κάιρο η Αίγυπτος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η διεθνής σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες αποκάλυψε μια σοβαρή ανεπάρκεια στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, επειδή προσπάθησε να διαχειριστεί τη σύγκρουση και όχι να την τερματίσει οριστικά», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία το Σάββατο.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος αποκάλυψε επίσης μια ανεπάρκεια στις αξίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων», προσθέτει. «Ενώ βλέπουμε για έναν τόπο να σπεύδουν και να ανταγωνίζονται για να καταδικάσουν αμέσως τη δολοφονία αθώων ανθρώπων, διαπιστώνουμε ακατανόητη διστακτικότητα στην καταδίκη της ίδιας πράξης σε έναν άλλο τόπο. Βλέπουμε ακόμη και προσπάθειες να δικαιολογηθεί αυτή η δολοφονία, λες και η ζωή των Παλαιστινίων είναι λιγότερο σημαντική από τη ζωή άλλων ανθρώπων».

Η Αίγυπτος ελπίζει ότι υπό το πρίσμα της τρέχουσας κρίσης «θα αναδυθεί ένα νέο πολιτικό πνεύμα και μια νέα βούληση» που «θα ανοίξει το δρόμο για το ξεκλείδωμα μιας πραγματικής και σοβαρής ειρηνευτικής διαδικασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό θα οδηγήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, κατά μήκος των συνόρω συνόρων του Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ