Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (18/3) το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, χωρίς σημαντική πρόοδο σχετικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Τα σημεία στα οποία συμφώνησαν Τραμπ και Πούτιν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων στην Ουκρανία, αλλά δεν σηματοδοτούν σημαντική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε εκεχειρία, πόσω μάλλον λήξη του πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε να σταματήσουν τα χτυπήματα κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας για 30 ημέρες καθώς και η ανταλλαγή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, 175 αιχμαλώτων πολέμου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Ρωσία και ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για την ουκρανική διευθέτηση», πρόσθεσε το Κρεμλίνο και σημείωσε ότι ο Πούτιν, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εκεχειρίας, δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η κινητοποίηση και ο εξοπλισμός της Ουκρανίας. Η Μόσχα επιπλέον συμφώνησε να παραδώσει 23 βαριά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στο Fox News ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία δεν συζητήθηκε στο τηλεφώνημα που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο Ουκρανικό.
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος ανταποκρίθηκε «εποικοδομητικά» στην ιδέα του Τραμπ για την υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας σχετικά με την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Συμφωνήθηκε ακόμη να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω επεξεργασία των λεπτομερειών μιας ανάλογης συμφωνίας.
Mάλιστα, ο εντεταλμένος του Ρώσου προέδρου για την διεθνή ασφάλεια, Κιρίλ Ντιμιτρίεφ, δήλωσε μέσω "Χ": «Υπό την ηγεσία του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Τραμπ, ο κόσμος έχει γίνει σήμερα ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος».
Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, με τον Τραμπ να υποστηρίζει την ιδέα του Πούτιν για τη διοργάνωση αγώνων χόκεϊ στις ΗΠΑ μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ραντεβού ΗΠΑ - Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία για την εκεχειρία στην Ουκρανία
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας θα συνεχιστούν την Κυριακή στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Έχουμε μια ομάδα που θα πάει στη Σαουδική Αραβία, με επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και νομίζω ότι πρέπει να βρούμε αυτές τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο Στίβ Γουίτκοφ.
Σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός για τις ενεργειακές υποδομές και τους στόχους στη Μαύρη Θάλασσα, ο Στιβ Γουίτκοφ είπε: «Νομίζω ότι και τα δύο αυτά έχουν πλέον συμφωνηθεί από τους Ρώσους. Είμαι βέβαια αισιόδοξος ότι και οι Ουκρανοί θα συμφωνήσουν».
Λευκός Οίκος: Άμεσα διαπραγματεύσεις και για τη Μέση Ανατολή
Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Πούτιν μίλησαν για την ανάγκη ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η σύγκρουση αυτή πρέπει να τερματιστεί με μια διαρκή ειρήνη. Τόνισαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Το αίμα και οι θησαυροί που τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ξοδεύουν σε αυτόν τον πόλεμο θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν για τις ανάγκες των λαών τους».
«Αυτή η σύγκρουση δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ξεκινήσει και θα έπρεπε να έχει τερματιστεί εδώ και πολύ καιρό με ειλικρινείς και καλόπιστες ειρηνευτικές προσπάθειες. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κίνηση προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός για την ενέργεια και τις υποδομές, καθώς και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τη μόνιμη ειρήνη. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως στη Μέση Ανατολή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
«Οι ηγέτες μίλησαν σε γενικές γραμμές για τη Μέση Ανατολή ως περιοχή δυνητικής συνεργασίας για την πρόληψη μελλοντικών συγκρούσεων. Συζήτησαν περαιτέρω την ανάγκη να σταματήσει η διάδοση των στρατηγικών όπλων και θα συνεργαστούν με άλλους για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή. Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν την άποψη ότι το Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να είναι σε θέση να καταστρέψει το Ισραήλ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με βελτιωμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχει τεράστιες προοπτικές. Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα όταν επιτευχθεί ειρήνη».
Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε χθες βράδυ ότι ο «Βλαντίμιρ Πούτιν στην πραγματικότητα απέρριψε την πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός» στην τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ομόλογό του Τραμπ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την χθεσινή ολοκλήρωση της συνομιλίας Τραμπ – Πούτιν, σημείωσε ότι η Ουκρανία στηρίζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές για 30 μέρες.
Ωστόσο, «χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες από τις ΗΠΑ« αναφορικά με την πρόταση συμφωνίας.
Σχετικά με τους όρους που θέτει ο Πούτιν «δείχνουν ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο»
Τραμπ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν πρόεδρος
Μετά την επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως «η τηλεφωνική μου συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν ήταν πολύ καλή και παραγωγική».
«Συμφωνήσαμε σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την ενέργεια και τις υποδομές, με την κατανόηση ότι θα εργαστούμε γρήγορα για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και, τελικά, για τον τερματισμό αυτού του πολύ φρικτού πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», σημείωσε ο Τραμπ.
«Αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν πρόεδρος. Συζητήθηκαν πολλά στοιχεία ενός Συμβολαίου για την Ειρήνη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι χιλιάδες στρατιώτες σκοτώνονται και ότι τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο πρόεδρος Ζελένσκι θα ήθελαν να δουν τον τερματισμό του. Αυτή η διαδικασία είναι τώρα σε πλήρη ισχύ και εφαρμογή, και εμείς, ελπίζω, για το καλό της Ανθρωπότητας, θα τελειώσουμε τη δουλειά!», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Δέσμευση Σολτς - Μακρόν να συνεχίσουν τη στήριξη στην Ουκρανία
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκαν αργά χθες το βράδυ από την καγκελαρία να συνεχίσουν την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.
Η απόφαση πάρθηκε παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει νωρίτερα «πλήρη αναστολή» της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την Ουκρανία. Ωστόσο, αναγνώρισε πως η κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές αποτελεί μια καλή αρχή.
Προωθούμε την ειρήνη από την πρώτη μέρα και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να συμμετέχει η Ουκρανία στις συνομιλίες, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Εκπρόσωπος της ΕΕ στο γαλλικό πρακτορείο τόνισε: «Η Ρωσία απειλεί ολόκληρη της Ευρώπη».
Η αποτίμηση του BBC και του Fox News για το τηλεφώνημα Τραμπ - Πούτιν
Το BBC στην ανάλυσή του αναφέρει ότι «η δήλωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία με τον Πούτιν ισοδυναμεί με υποχώρηση στη θέση της κυβέρνησης Τραμπ από εκεί που βρισκόταν μόλις πριν από μία εβδομάδα».
Όταν η αμερικανική αντιπροσωπεία συνάντησε τους Ουκρανούς στην Τζέντα την περασμένη Τρίτη, πέτυχαν το Κίεβο να συμφωνήσει με την πρότασή τους για «άμεση», πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες. Οι ΗΠΑ είπαν ότι «η μπάλα» ήταν τώρα στο «γήπεδο της Ρωσίας». Ο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει πως οι Αμερικανοί διαφήμισαν πάρα πολύ εκείνη τη θέση, «η οποία έχει πλέον εξαφανιστεί από τη γλώσσα του Λευκού Οίκου».
«Ο Πούτιν προσπαθεί να κάνει τον Τραμπ και τις ΗΠΑ να αποδεχθούν μια συμφωνία που είναι απαράδεκτη για τους Ουκρανούς και μετά να προσπαθήσουν να στρέψουν τις ΗΠΑ όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης», δήλωσε στο Fox News ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ, βετεράνος στρατιωτικός των ΗΠΑ και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας,
Η Ρωσία βομβάρδισε τη νύχτα πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία
Η Ρωσία εξαπέλυσε για ακόμη ένα βράδυ αεροπορικές επιδρομές εναντίον «πολιτικών υποδομών» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου νοσοκομείου, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δυστυχώς έγιναν πλήγματα, ακριβώς εναντίον πολιτικών υποδομών», ανέφερε μέσω Telegram.
Έκανε λόγο για «απευθείας πλήγμα» drone ιρακινού σχεδιασμού τύπου Σαχέντ με στόχο «νοσοκομείο στη Σούμι» (βόρεια) και για άλλες αεροπορικές επιδρομές, ανάμεσά τους κάποιες στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Ο κ. Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε πάντως σε κάποια επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών, αντικείμενο συμφωνίας περί κατάπαυσης του πυρός 30 ημερών για την οποία μίλησαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Πούτιν χθες Τρίτη.
«Είναι ακριβώς αυτές οι νυχτερινές επιθέσεις της Ρωσίας που καταστρέφουν την ενέργειά μας, τις υποδομές μας και τη φυσιολογική ζωή των Ουκρανών. Και το γεγονός ότι αυτό το βράδυ δεν ήταν εξαίρεση δείχνει πως πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία για να έχουμε πράγματι ειρήνη», τόνισε ο κ. Ζελένσκι.