Με την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού να καλπάζει ανά την υφήλιο η κουβέντα φουντώνει σε πολλές χώρες του πλανήτη για το κατά πόσον πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για την Covid-19.
Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό για τον γενικό πληθυσμό σε ελάχιστα κράτη του πλανήτη, καθώς τα περισσότερα περιορίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι υγειονομικοί.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες
Το Τατζικιστάν έγινε προ ημερών η πρώτη χώρα στην Ασία που επέβαλε με διάταγμα της κυβέρνησης το εμβόλιο σε όλους τους πολίτες της ηλικίας άνω των 18 ετών σε μια προσπάθεια να φρενάρει ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας.
Άγνωστο παραμένει πώς θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το μέτρο στη χώρα των 9,5 εκατ. κατοίκων, που συνορεύει με την Κίνα, το Αφγανιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Κιργισία.
Βατικανό: Απόφαση που ελήφθη από τις 8 Φεβρουαρίου κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε όλους τους κατοίκους του μικρότερου κράτους στον κόσμου και όσους εργάζονται εκεί με τους αντιεμβολιαστές να απειλούνται ακόμη και με απόλυση από τις εργασίες τους.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού
Σε ορισμένες χώρες και περιοχές οι Αρχές κατέστησαν το εμβόλιο υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Ιταλία: Mπορεί η κυβέρνηση Ντράγκι να μην εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, αλλά από τον περασμένο Μάιο κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους γιατρούς και τους υγειονομικούς. Όσοι δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους ερχόμενοι σε επαφή με το κοινό. 300 υγειονομικοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται στις 14 Ιουλίου.
Βρετανία: Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου ότι ο πλήρης εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, περιλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως οι εθελοντές, οι κομμωτές και οι αισθητικοί. Τους δόθηκε μάλιστα προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αν θέλουν να συνεχίσουν την εργασία στους τομείς τους. Το μέτρο, πάντως, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να είναι αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εθνικό επίπεδο, αλλά ο δήμαρχος της Μόσχας, αντιμέτωπος με μια ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων, κατέστησε με διάταγμά του της 16ης Ιουνίου υποχρεωτικό το εμβόλιο στους εργαζόμενους στον τομέα παροχής υπηρεσιών, το 60% των οποίων – κάπου δύο εκατ. άνθρωποι – θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 15 Αυγούστου. Το παράδειγμα της Μόσχας ακολούθησαν κι άλλοι δήμοι, όπως εκείνος της Αγίας Πετρούπολης με παρόμοια μέτρα.
Καζακστάν: Από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους περισσότερους υπαλλήλους που έρχονται σε στενή επαφή με άλλα άτομα, απειλώντας να απαγορεύσει σ’ όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο την αλληλεπίδραση με πελάτες ή άλλα άτομα.
Λετονία: Η διοίκηση του στρατού της Λετονίας διέταξε στις 9 Ιουλίου να εμβολιαστούν υποχρεωτικά όλοι οι στρατιωτικοί καριέρας πριν από τον Αύγουστο, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη δουλειά τους. Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της μικρής χώρας της Βαλτικής συζητά αυτήν την περίοδο αν οι εργοδότες θα μπορούν να απολύσουν τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν. Προς το παρόν ωστόσο δεν φαίνεται να στηρίζεται αυτό το μέτρο από την πλειοψηφία των βουλευτών.
ΗΠΑ: Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο κατέστησε από τις 23 Ιουνίου υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των 35.000 εργαζομένων στις υπηρεσίες του, περιλαμβανομένων των αστυνομικών και των πυροσβεστών, υπό την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων, ακόμη και απόλυσης. Ωστόσο, το μέτρο δεν θα ισχύσει προτού λάβουν τα εμβόλια την πλήρη έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Στο Τέξας, στο μεταξύ, πάνω από 150 εργαζόμενοι σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πολιτείας, απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν για την Covid-19 όπως απαίτηση η διοίκηση του νοσοκομείου. Ορισμένοι κινήθηκαν δικαστικά κατά της απόφασης, αλλά η αγωγή τους απορρίφθηκε.
Γαλλία: Μετά από σχετική εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής για την πανδημία, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι στιγμής ένα ποσοστό 57% των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας και ένα 64% των εργαζομένων σε νοσοκομεία έχει κάνει το εμβόλιο. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε όλους τους Γάλλους πολίτες.
Σχεδόν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Σε ορισμένες χώρες δεν έχει επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά δίνεται αυτή η αίσθηση λόγων των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους.
Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ ανακοίνωσε στις 18 Μαϊου ότι από τον Αύγουστο η πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες ή ιδιωτικά ιδρύματα (περιλαμβανομένων και των χώρων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς θα επιτρέπεται μόνον σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Πέραν τούτου μόνον οι εμβολιασμένοι υπάλληλοι του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους.
Πακιστάν: Από την 1η Ιουλίου η επαρχία Βαλουχιστάν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν απαγόρευσε την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην επαρχία Σιντ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο θα σταματήσουν από αυτόν τον μήνα να πληρώνονται, ενώ οι Αρχές της επαρχίας Παντζάμπ απείλησε να κόψουν την τηλεφωνική σύνδεση στους αντιεμβολιαστές.