Με καζάνι που βράζει η περιοχή στη Μέση Ανατολή, με χώρες της Δύσης να καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με «οποιοδήποτε διαθέσιμο εισιτήριο», καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ιορδανία έχουν εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο ότι όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στο Λίβανο θα πρέπει να "προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης" και να είναι έτοιμοι να "καταφύγουν στον τόπο τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα".
Ανέφερε ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει και ακυρώσει πτήσεις και πολλές έχουν εξαντλήσει τις θέσεις τους, αλλά «οι επιλογές εμπορικών μεταφορών για την έξοδο από τον Λίβανο παραμένουν διαθέσιμες».
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναπτύσσει επιπλέον πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις του Ιράν και των υποστηρικτών του.
ο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι στέλνει επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό, προξενικό προσωπικό και αξιωματούχους των συνοριακών δυνάμεων για να βοηθήσει σε τυχόν εκκενώσεις - αλλά προέτρεψε τους πολίτες του να φύγουν από τον Λίβανο τώρα, και όσο ακόμη εκτελούνται εμπορικές πτήσεις.
Δύο βρετανικά στρατιωτικά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και η Βασιλική Αεροπορία έχει θέσει σε ετοιμότητα μεταφορικά ελικόπτερα.
Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο.
Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών (29.7.2024) περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Το Ιράν έχει υποσχεθεί «σκληρά» αντίποινα κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί για τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη την Τετάρτη.
Η δολοφονία του έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.
Οπως γράφει το BBC είναι διάχυτος ο φόβος ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να διαδραματίσει βαρύ ρόλο στα αντίποινα και αντίστοιχα τα όποια αντίποινα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σοβαρή ισραηλίνη απάντηση.
Τη νύχτα η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ που αναχαιτίστηκαν και η ισραηλινή αεροπορία απάντησε πλήττοντας στόχους στο νότιο Λίβανο.
Και όλα αυτά, ενώ σήμερα το πρωι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πόλη Χολόν. Ο επιτιθέμενος "εξουδετερώθηκε" αργότερα, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Την ίδια ώρα στη Γάζα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αρχές που διοικούνται από τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το σχολείο Χαμάμα στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν της πόλης της Γάζας χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης μαχητών.
Σύμφωνα με το BBC ειδικοί εκτιμούν ότι τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ μπορεί να είναι παρόμοιας μορφής με αυτά τον περασμένο Απρίλιο όταν εκτόξευσε εναντίνο του πυραύλους και επιτέθηκε με drone αλλά δεν χτύπησε καμία βασική υποδομή.
Την Παρασκευή, ένας εκφωνητής στην κρατική τηλεόραση του Ιράν προειδοποίησε ότι «ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας εξαιρετικών σκηνών».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι «έρχονται δύσκολες ημέρες… Έχουμε ακούσει απειλές από όλες τις πλευρές. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο».