Τρεις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μπλόκαραν τον νέο στόχο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή - iefimerida.gr

Τρεις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μπλόκαραν τον νέο στόχο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή

Ο στόχος ήταν να απεξαρτηθεί η οικονομία της ΕΕ από τις εκπομπές αερίων CO2 ως το 2050
Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης μπλόκαραν έναν νέο στόχο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή υπονομεύοντας την παγκόσμια δράση για την μείωση των εκπομπών αερίων CO2.

Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, ο ιστορικός, όπως αναμενόταν, συμβιβασμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών συνεπειών της, με την απεξάρτηση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εκπομπές αερίων CO2 ως το 2050 σκόνταψε στην αντίδραση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Πολωνία για να καταλήξει έτσι σε μία απλή διακήρυξη προθέσεων, την οποία συνυπέγραψε η πλειοψηφία των εταίρων. Το σύμφωνο επρόκειτο να αποτελέσει την ευρωπαϊκή απάντηση στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα των επιστημονικών συμπερασμάτων για την κλιματική αλλαγή και τη Συμφωνία των Παρισίων. Μολαταύτα, η οικολογική αντεπίθεση της Ευρώπης, προς το παρόν, έμεινε μετέωρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και των εφιαλτικών επιπτώσεών της τέθηκε στην ατζέντα από τους Πράσινους, μία πολιτική δύναμη που βγήκε ιδιαίτερα ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Όμως, παρά τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, στη χθεσινή σύνοδο αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και συμφέροντα απέναντι στο θέμα αυτό. Η πλειονότητα των χωρών τασσόταν υπέρ της μετάβασης προς μία κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, μέσα από τη μείωση των εκπομπών αερίων του CO2 έως την πλήρη κατάργηση της χρήσης άνθρακα. Όμως, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας αντιτάχθηκε στα σχέδια, προβάλλοντας την έλλειψη σαφούς καθορισμού όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τις αποζημιώσεις για την αλλαγή παραδείγματος στις χώρες που όφειλαν να εγκαταλείψουν τη χρήση άνθρακα έως το 2050.

Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία εναντίον 25

Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η Βαρσοβία είναι πρόθυμη να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων «μόλις οι υπόλοιποι εταίροι είναι έτοιμοι να δείξουν καλή διάθεση να υπάρξει συμφωνία για τη χρηματοδότηση».

Η ανησυχία της Πολωνίας (αλλά και άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία) είναι πως η αποσύνδεση από τη χρήση άνθρακα θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας τους. Η ανησυχία τους είναι δικαιολογημένη, καθώς μέσα στο κείμενο του συμφώνου προβλέπονται πολλές διατάξεις για τη μετάβαση προς «πιο καθαρές» μορφές ενέργειας. Η Κομισιόν έχει ως στόχο να διαθέσει το 25% του προϋπολογισμού της για το διάστημα 2021-2027 σε πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και η Γαλλία μάλιστα πρότεινε το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 40%, επιδιώκοντας να κάμψει τις αντιδράσεις των χωρών που διαφωνούν, όμως η Πολωνία επιδιώκει να εξασφαλίσει με κάθε βεβαιότητα πως θα υπάρξουν απτά οικονομικά κίνητρα για την ενεργειακή αυτή μετάβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μολαταύτα, το βέτο της Πολωνίας διακυβεύει τη συνολική θέση της ΕΕ στη Σύνοδο για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, με στόχο να επικυρωθεί εκ νέου η στάση των άλλων χωρών για την κλιματική αλλαγή απέναντι στην πολιτική του Τραμπ. Πλέον, οι χώρες που επιθυμούν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης θα πρέπει να περιορισθούν στην κοινή διακήρυξη προθέσεων, που υπέγραψε η πλειονότητα των εταίρων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Η αναφορά στο αρχικό σύμφωνο, που προωθούσαν η Γαλλία και η Γερμανία κατά κύριο λόγο και είχαν ενταχθεί συνολικά 15 χώρες, θα προστεθεί ως υποσημείωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ