Επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ έγιναν την τελευταία πενταετία στην Κροατία για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής προσούτο, ενός προϊόντος που έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον νέων επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας (HGK), τα οποία παρουσίασε ο εκπρόσωπός του, Ντάγκαν Κοβάσεβιτς, αν και η παραγωγή προσούτο καλύπτει λιγότερο από το 50% της ζήτησης στην Κροατία, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις που είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσουν αυτό το ποσοστό και παράλληλα, θα δώσουν ώθηση στα εξαγωγικά βήματα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
Στόχος η προώθηση Κροατικών προϊόντων: Προσούτο, κρασί, μέλι
Ο κ. Κοβάσεβιτς, στη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο διήμερο διεθνές φεστιβάλ στην πόλη Ντρνις (Dnris), εκδήλωση στην οποία πέρα από την προώθηση του προσούτο, αναδεικνύεται η ποιότητα και άλλων προϊόντων, όπως το μέλι και τα κρασιά, επισήμανε πως πριν πέντε χρόνια η ετήσια παραγωγή προσούτο στην Κροατία ήταν 250.000 μονάδες και πλέον είναι 400.000.
Το ποσοστό της εγχώριας πρώτης ύλης στα τελικά προϊόντα αυξήθηκε από 10% σε 50% τα τελευταία δέκα χρόνια. Η κατανάλωση του προσούτο σημείωσε άνοδο κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια.
ΠΟΠ το Κροατικό προσούτο
Εκτος λοιπόν από τον τουρισμό, που η χώρα τα πάει περίφημα και φέτος «βουλιάζει», δίνεται βάρος και στη γαστρονομία και τα προϊόντα προσούτο από τέσσερις περιοχές της Κροατίας περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.