To Xονγκ Κονγκ συγκαταλέγεται στις ακριβότερες πόλεις του πλανήτη τα τελευταία χρόνια με το κόστος διαβίωσης να είναι δυσβάσταχτο για πολλούς από τους κατοίκους του.
Το 2020 η ασιατική μεγαλούπολη κατείχε την κορυφή μαζί με το Παρίσι και τη Ζυρίχη, καθώς διαθέτει μια από τις ακριβότερες αγορές ακινήτων στον κόσμο – ένα νεόδμητο διαμέρισμα, επιφανείας 313 τετραγωνικών μέτρων πουλήθηκε εκεί έναντι 49 εκατ. ευρώ, δηλαδή στην τιμή-ρεκόρ των 156.000 ευρώ ανά τ.μ. το 2021, ενώ οι θέσεις στάθμευσης ενίοτε κοστίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια!
Εξ ου και οι αντιδράσεις ακτιβιστών και εργαζομένων, όταν η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς αύξηση του κατώτατου μισθού κατά μόλις 29 λεπτά του ευρώ! «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο», δήλωσε η Γουόνγκ Σεκ-χανγκ, διευθύντρια του προγράμματος για το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam. «Δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες στο Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.
Έτσι με τη νέα αύξηση το κατώτατο ωρομίσθιο στο έφθασε τα 40 δολάρια Χονγκ Κονγκ (4,64 ευρώ) από 37,5 δολάρια Χονγκ Κονγκ (4,35 ευρώ). O κατώτατος μισθός, που θεσπίστηκε το 2011, αναθεωρείται ανά διετία, αλλά «πάγωσε» το 2021 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην τοπική οικονομία με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι μια αύξηση θα πρόσθετε «πίεση στις επιχειρήσεις», θέτοντας σε κίνδυνο χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας. Η νέα αύξηση, σημειώνει η Γουόνγκ, δεν θα βελτιώσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, που συγκαταλέγεται σταθερά στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, όταν το κατώτατο ωρομίσθιο στη Νέα Υόρκη είναι στα 15 δολάρια, στο Λος Άντζελες στα 16,78 και στο Τελ Αβίβ από 8,27 μέχρι 8,45 δολάρια.
Αύξηση του κόστους διαβίωσης στο Χονγκ Κονγκ
Η ίδια παραδέχθηκε, βέβαια, ότι ο αριθμός των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ που ζουν με τον κατώτατο μισθό – ως επί το πλείστον εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, ασφάλειας και λιανικού εμπορίου – είναι σήμερα μικρότερος απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Μόνον 2,6% των εργαζομένων έβγαζαν κάτω 40 δολάρια Χονγκ Κονγκ το 2021 από 6,4% το 2011.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Γουόνγκ, το χάσμα μεταξύ του μέσου και του κατώτατου μισθού αυξήθηκε, άρα επιδεινώθηκε η ανισότητα του πλούτου, την ώρα που το κόστος των τροφίμων στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά πάνω από 7% από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022 και το κόστος ενέργειας πάνω από 11% την ίδια περίοδο.