Με θρήνους πάνω από τη σορό της δολοφονημένης Σιρίν Αμπού Άκλεχ αποχαιρέτησαν στην Παλαιστίνη τη δημοσιογράφο.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι απέτισαν σήμερα ύστατο φόρο τιμής στην παλαιστινια δημοσιογράφο Σιρίν Αμπού Άκλεχ που σκοτώθηκε από σφαίρα στη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ οι ΗΠΑ και πολυάριθμες χώρες καταδίκασαν το θάνατό της και ζήτησαν τη διενέργεια «διαφανούς» έρευνας.
Παλαιστίνιοι αντιπρόσωποι, ξένοι διπλωμάτες και ένα πλήθος Παλαιστινίων συμμετείχαν στην επίσημη τελετή στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, όπου μεταφέρθηκε το φέρετρό της, που ήταν καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία.
Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε τις εκκλήσεις για μια κοινή έρευνα με το Ισραήλ για το θάνατο αυτής της δημοσιογράφου του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η οποία σκοτώθηκε χθες, Τετάρτη, με μια σφαίρα στο κεφάλι στην Τζενίν, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει εδώ και πάνω από 50 χρόνια το Ισραήλ.
Η Παλαιστίνη καταγγέλλει το Ισραήλ στον ΟΗΕ
Το Αλ Τζαζίρα, όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή και η ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο. Το Ισραήλ, αφού είπε ότι η γυναίκα «πιθανόν» επλήγη από παλαιστινιακή σφαίρα, δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η σφαίρα να προήλθε από τους στρατιώτες του.
«Θεωρούμε τις ισραηλινές αρχές κατοχής πλήρως υπεύθυνες για το θάνατό της», δήλωσε ο Αμπάς στη διάρκεια της τελετής και εξήγησε την άρνησή του για μια κοινή έρευνα επικαλούμενος το γεγονός ότι «οι ισραηλινές αρχές διέπραξαν αυτό το έγκλημα και δεν τις εμπιστευόμαστε». Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η κηδεία της 51χρονης Σιρίν Αμπού Άκλεχ, μιας χριστιανής Παλαιστίνιας που είχε επίσης την αμερικανική υπηκοότητα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, σε εκκλησία της Ιερουσαλήμ, της πόλης στην οποία μεγάλωσε.
Καταδικάζουν τον φόνο οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ «καταδίκασαν κατηγορηματικά το φόνο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ» και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μια «διαφανής» έρευνα, κατά προτίμηση από κοινού από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ απηύθυναν έκκληση για μια «ανεξάρτητη» έρευνα.
Η ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί «μια διεθνής ανεξάρτητη έρευνα» γι' «αυτή την εγκληματική πράξη των ισραηλινών αρχών κατοχής».