Οργή και απελπισία: Χιλιάδες απολυμένοι στις ΗΠΑ διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Τραμπ, σε όλη τη χώρα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Οργή και απελπισία: Χιλιάδες απολυμένοι στις ΗΠΑ διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Τραμπ, σε όλη τη χώρα [εικόνες & βίντεο]

Διαδηλώσεις απολυμένων από την κυβέρνηση Τραμπ και άλλων εργαζομένων που τους στηρίζουν
Διαδηλώσεις απολυμένων από την κυβέρνηση Τραμπ και άλλων εργαζομένων που τους στηρίζουν / Φωτογραφίες: AP Photos / X

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν χθες σε Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ οι διαδηλώσεις απολυμένων υπαλλήλων, θυμάτων της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να συρρικνώσει το μέγεθος του ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού.

Μολονότι μεγάλο μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνεται στην πάταξη της γραφειοκρατίας στην Ουάσιγκτον, η ευρεία προσπάθεια μείωσης του κρατικού εργατικού δυναμικού είχε αντίκτυπο σε ένα πολύ ευρύτερο τμήμα ομοσπονδιακών υπαλλήλων, από το Μίσιγκαν μέχρι τη Φλόριντα, που ενημερώθηκαν ότι δεν είναι πλέον αναγκαίες οι υπηρεσίες τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώροι γύρω από το Καπιτώλιο πλημμύρισαν από χιλιάδες διαδηλωτές, που έχασαν τις δουλειές τους μετά την εντολή της κυβέρνησης Τραμπ στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να απολύουν δόκιμους υπαλλήλους, καθώς δεν απολαύουν της προστασίας των μονίμων.

«Είναι τρελό για μένα να βρίσκομαι σε αυτό το σημείο», είπε ένας εκ των απολυμένων διαδηλωτών, ο Μπράιαν Σμολς. «Καλώ τον αμερικανικό λαό να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο τρέλας που δεν θα έπρεπε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι, μέλη της κοινότητας και άλλοι βγήκαν στους δρόμους της Ουάσιγκτον και άλλων πόλεων ανά τις ΗΠΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες ομοσπονδιακές απολύσεις, περικοπές χρηματοδότησης και άλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ τις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας του.

«Κάνει πολλά, που φαντάζουν ωραία στους τίτλους των εφημερίδων, όμως άλλα βλέπει κανείς διαβάζοντας βαθύτερα τα ρεπορτάζ σχετικά με την κατάργηση του Υπουργείου Παιδείας, την αφαίρεση των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων», είπε ο Σμολς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Διαμαρτύρομαι γιατί πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα, είναι πολύ σημαντικό. Εγώ είμαι μεν αυτοαπασχολούμενη και κανείς δεν μπορεί να με απολύσει, έχω την πολυτέλεια να είμαι εδώ για να διαδηλώσω για τους άλλους», είπε η Σου Μίλερ.

Θα μειώσουν το έλλειμμα των ΗΠΑ οι απολύσεις;

Οι απολύσεις είναι απίθανο να αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση ξοδεύει περί τα 270 δισ. δολάρια ετησίως για τους μισθούς ομοσπονδιακών εργαζομένων, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, με περίπου το 60% να πηγαίνει σε εργαζόμενους στα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Υποθέσεων Βετεράνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και αν η κυβέρνηση περιόριζε τον αριθμό όλων αυτών των εργαζομένων, θα είχε έλλειμμα άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Αλλά οι μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών εργαζομένων από τον Τραμπ θα μπορούσαν να του γυρίσουν μπούμερανγκ στα οικονομικά δεδομένα.

Οι μηνιαίες αναφορές θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να αρχίσουν να δείχνουν επιβράδυνση στις προσλήψεις, αν όχι να γίνουν αρνητικές κάποια στιγμή μετά τη δημοσίευση των αριθμών του Φεβρουαρίου, σημειώνει το Associated Press. Η τελευταία φορά που η αμερικανική οικονομία απώλεσε θέσεις εργασίας ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, όταν οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να ανακάμπτουν από την πανδημία της Covid-19.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ