Νέες σημαντικές ζημιές εντοπίζονται στο μεγάλο φράγμα Νόβα Κακόβκα, στη νότια Ουκρανία, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη Χερσώνα.
Η αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή και οι οποίες δείχνουν ότι αρκετές γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό Ντνίπρο έχουν επίσης υποστεί σημαντικές ζημιές.
«Δορυφορικές εικόνες σήμερα το πρωί αποκαλύπτουν σημαντικές νέες ζημιές σε αρκετές γέφυρες και το φράγμα Νόβα Κακόβκα μετά τη ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα πέρα από τον ποταμό Ντνίπρο», ανέφερε η Maxar σε δήλωσή της.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τμήματα στο βόρειο τμήμα του φράγματος και των δικλίδων του έχουν καταστραφεί σκόπιμα. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει το φράγμα, με το Κίεβο να απαντά στους ίδιους τόνους.
Γιατί είναι σημαντικό το φράγμα για τη Χερσώνα
Το τεράστιο φράγμα της Νόβα Κάκοβκα είναι αυτό που εμποδίζει το ρεύμα του ποταμού Ντίπρο να περάσει προς τη Χερσώνα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδιάζουν την υπερχείλιση του φράγματος, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και αποσκοπώντας να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή γύρω από την πόλη της Χερσώνας.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να προσπαθήσει να ανατινάξει το φράγμα Νόβα Κακόβκα, πλημμυρίζοντας την περιοχή γύρω από τη Χερσώνα και αποστραγγίζοντας μια δεξαμενή στην οποία βασίζεται ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια για την ψύξη του, προκαλώντας πιθανότατα ολική κατάρρευση του σταθμού.
Απευθύνοντας προειδοποίηση προς τη Μόσχα, ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Αυτό θα σημαίνει ότι κηρύσσετε πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκεφτείτε τι θα σας συμβεί τότε».
Σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Ρωσία θα ήταν εκείνη που θα αποκόμιζε τα μεγαλύτερα οφέλη από την καταστροφή του φράγματος, αν και πιθανότατα θα ήταν έγκλημα πολέμου, επηρεάζοντας περαιτέρω τα ήδη ταλαιπωρημένα ενεργειακά αποθέματα της Ουκρανίας και διευρύνοντας τον τεράστιο ποταμό σε ένα σχετικά στενό σημείο -παρόλο που θα μπορούσε να διαταράξει και την παροχή νερού στην Κριμαία.