Απόφαση «χαστούκι» σε βάρος τον Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά την υπόθεση του προφυλακισμένου, Μεχμέτ Οτσάν Καβαλά (Tούρκου πολίτη, γεννημένου το 1957, κάτοικου Κωνσταντινουπόλεως) με τον Τούρκο Πρόεδρο να καταδικάζεται για την καταπάτηση σειράς άρθρων που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ολα ξεκίνησαν το 2011 στο πάρκο Γκεζί (πλατεία Τακσίμ), όταν η τότε δημοτική Αρχής της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να υιοθετήσει σχέδιο ανάπλασης και πεζοδρόμησης. Συνεπώς, το πάρκο θα γκρεμιζόταν προκειμένου στη θέση του να κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο. Ενα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 2012 στη χώρα άρχισαν σταδιακά οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ενώ το 2013 οικολογικές οργανώσεις μαζί με κατοίκους και ακτιβιστές «κατέλαβαν» το πάρκο λέγοντας έτσι ένα μεγάλο «όχι» στα σχέδια της δημοτικής Αρχής.
Την ίδια χρονιά, οι τουρκικές Αρχές τελικά επενέβησαν προκειμένου να διαλύσουν τους παρευρισκόμενους με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις πήραν τελικά τον χαρακτήρα αντίδρασης κατά του ίδιου του προέδρου Ερντογάν.
Σύμφωνα με την απόφαση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα γεγονότα σημαδεύτηκαν από την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού δεκάδες καταγγελίες -που δεν εξετάστηκαν ποτέ από τις τουρκικές δικαστικές Αρχές- είχαν γίνει από απλούς πολίτες και οργανώσεις.
O Μεχμέτ Οτσάν Καβαλά θεωρήθηκε από τις Αρχές ως «ενορχηστρωτής» των μαζικών αυτών διαδηλώσεων, ενώ έγιναν και έφοδοι στα γραφεία του, όπου μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και στικάκια USB. Ωστόσο, και κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 το βράδυ της 15ης Ιουλίου ο Μεχμέτ είχε θεωρηθεί ύποπτος για απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα προφυλακίστηκε, ενώ όλες οι αιτήσεις που έκανε για αποφυλάκιση απορρίφθηκαν.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2019, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης άσκησε ποινική δίωξη κατά του Οσμάν Καβαλά, αλλά και άλλων 15 ατόμων για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, κατάλυση της τάξης, φθορά δημόσιας περιουσίας, κατοχή παράνομου υλικού κ.α.
Τότε ο Μεχμέτ προσέφυγε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της παρατεταμένης προφυλάκισής του, με το τουρκικό κράτος να ισχυρίζεται ότι η προφυλάκισή του ήταν σύννομη. Το δικαστήριο υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι ο Καβαλά έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και πως η κράτησή του επιβλήθηκε «για άλλους λόγους».
Το κείμενο του ΕΔΑΔ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το Δικαστήριο δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο ενάγων συνελήφθη 4 χρόνια μετά τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί. Η κυβέρνηση απέτυχε στο να δώσει επαρκή στοιχεία, ώστε να εξηγήσει αυτή τη χρονική διαφορά, μεταξύ των γεγονότων και της προφυλάκισής του. Επιπλέον, τού ασκήθηκε δίωξη περίπου 5,5, χρόνια μετά τα γεγονότα. Ομως όπως φαίνεται από την δικογραφία, δεν προκύπτει ότι συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία. Το Δικαστήριο επίσης σημείωσε ότι τα ερωτήματα που τέθηκαν στον ενάγοντα δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα γεγονότα στο Γκεζί. Πολλές από τις ερωτήσεις είχαν να κάνουν με πολλά άλλα θέματα, όπως οι συζητήσεις του με δημοσιογράφους. Υπό αυτό το πρίσμα, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι ελλείψει στοιχείων, ο ενάγων δεν μπορεί να θεωρεί ύποπτος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης».
Με την απόφαση-χαστούκι σε βάρος του Τούρκου Προέδρου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά την άμεση αποφυλάκιση του Μεχμέτ Οτσάν Καβαλά.