Ένας τρομακτικός νέος χάρτης, που επεξεργάστηκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, υπολογίζει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού μέσα στο επόμενο τρίμηνο μετά την αποκάλυψη ότι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Ουχάν -κάποιοι εξ’ αυτών πιθανοί φορείς - εγκατέλειψαν την κινεζική μεγαλούπολη προτού τεθεί σε καραντίνα.
Το γράφημα βασίζεται στα δεδομένα κινητών και πτήσεων 59.912 -οι 834 εκ των οποίων επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν μολυνθεί- από τα πέντε εκατομμύρια που έφυγαν από το Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός, προτού «σφραγίσουν» την πόλη οι κινεζικές Αρχές και το αποτέλεσμα της εκτίμησης είναι όντως σοκαριστικό. Χιλιάδες από τους κατοίκους, τα δεδομένα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν στο χάρτη, ταξίδεψαν σε 382 πόλεις εκτός της ηπειρωτικής Κίνας τις τελευταίες ημέρες πριν την 23η Ιανουαρίου, όταν η Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα.
Πέντε εκατομμύρια Κινέζοι έφυγαν από την Ουχάν πριν τεθεί σε καραντίνα
Κι όπως προειδοποιούν οι ερευνητές «η πλειονότητα των πόλεων αυτών ήταν μεν στην Ασία, αλλά περιλαμβάνονται και μεγάλοι διαμετακομιστικοί κόμβοι στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία με διαπιστωμένη έντονη συσχέτιση μεταξύ των προβλεπόμενων κινδύνων εισαγωγής [του κορωνοϊού] και των αναφερόμενων κρουσμάτων».
Οι ερευνητές συνιστούν αυστηρούς ελέγχους στις πόλεις υψηλού κινδύνου σ’ ολόκληρο τον κόσμο πριν τον Απρίλιο για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο άνω των χιλίων ανθρώπων. Στη διάρκεια των εορτασμών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά πλήθη Κινέζων από πόλεις και περιοχές υψηλού κινδύνου ταξίδεψαν στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και την Αυστραλία, ενώ έφτασαν μέχρι την Αφρική και κάποιοι στην Ευρώπη. Κι όπως λένε οι συντάκτες της έρευνας «δεν αποκλείεται περαιτέρω εξάπλωση του 2019-nCoV όχι μόνον εντός της Κίνας αλλά και διεθνώς», απηχώντας την ανησυχία του επικεφαλής του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό, αλλά και τις εκτιμήσεις ειδικού ότι αν δεν ανασχεθεί η επιδημία μπορεί να μολυνθεί έως και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο ειδικός στη μοριακή βιολογία της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Ζιν Ντονγκ Γιαν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Ίσως είναι πια αργά. Έφυγαν πέντε εκατομμύρια [από το Ουχάν]. Είναι τεράστια η πρόκληση. Πολλοί εξ’ αυτών ίσως να μην επιστρέψουν στο Ουχάν, αλλά να παραμείνουν κάπου αλλού...»