Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
Αυτό μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή του ενήμερη σχετικά τις προθέσεις της.
Την είδηση επιβεβαιώνει και το CNN επικαλούμενο τρεις πηγές. Η αναμενόμενη συνάντηση Χάρις-Ζελένσκι θα γίνει σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχει η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία και στην πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι του Κιέβου.
Ερωτηθείς κατά πόσον η Χάρις θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι την ερχόμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως γίνει η συνάντηση αν παρουσιαστεί η ευκαιρία.
«Έχει συναντηθεί διά ζώσης σε δύο περιστάσεις με τον πρόεδρο Ζελένσκι και γνωρίζω ότι έχει μιλήσει μαζί του από τηλεφώνου. Δεν αμφιβάλλω ότι αν αν παρουσιαστεί η ευκαιρία θα μπορέσουν να έχουν άλλη μια συζήτηση», είπε ο Κίρμπι.
Ο Τραμπ λέει ότι «πιθανώς» θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι την ερχόμενη εβδομάδα
Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «πιθανώς» θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι τον περασμένο Ιούλιο, αλλά μια διά ζώσης συνάντησή τους θα είναι η πρώτη αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.
Ο Ζελένσκι θα μιλήσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της χώρας του. Τον Αύγουστο ο Ουκρανός πρόεδρος είχε πει ότι θέλει να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον Τραμπ.
Χθες ο Ζελένσκι είπε ότι είναι πλέον ολοκληρωμένο το «Σχέδιο Νίκης» του, που αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Ουκρανία διατηρώντας παράλληλα τη χώρα του ισχυρή και αποφεύγοντας όλες τις «παγωμένες συγκρούσεις». Δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό, μόνον άφησε να εννοηθεί ότι στοχεύει στη δημιουργία όρων αποδεκτών από την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Associated Press, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει πειστεί ακόμη ότι θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων βαθιά στη Ρωσία, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις αναφορικά με το πώς το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους εντός της ευρύτερης στρατηγικής του για τον πόλεμο.