Συνεχίζονται οι απέλπιδες προσπάθειες των Ρώσων στρατεύσιμων να εγκαταλείψουν τη χώρα, με χιλιάδες οχήματα να έχουν συσσωρευτεί στα σύνορα Ρωσίας.
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα με οποιοδήποτε μέσο βρουν, φοβούμενοι μήπως κληθούν στη στρατιωτική κινητοποίηση που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία.
Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στα συνοριακά περάσματα με γειτονικές χώρες εν μέσω της εξόδου. Οι Ρώσοι δημιουργούν «μποτιλιάρισμα», ανησυχώντας ότι η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στην έξοδο των ανδρών στρατιωτικής ηλικίας, στέλνοντας στρατεύματα στα σύνορα.
Ποιες είναι οι χώρες «διαφυγής»
Αξιωματούχοι στο Καζακστάν, το οποίο συνορεύει με τη Ρωσία στα νότια, δήλωσαν ότι 98.000 Ρώσοι έχουν περάσει στη χώρα τους από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση, την περασμένη Τετάρτη.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε στο ABC News την Τρίτη 27/9 ότι 100.000 εισήλθαν στο έδαφός της τις τελευταίες ημέρες. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν φύγει μέσω άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Μογγολίας.
Η Υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι 66.000 Ρώσοι είχαν εισέλθει στο μπλοκ την περασμένη εβδομάδα, 30% περισσότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι Ρώσοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που ο Πούτιν διέταξε αυτό που αποκάλεσε «μερική» επιστράτευση, καθώς κανείς δεν πίστεψε ότι μπορεί να ήταν όντως... μερική! «Νομίζω πως θα καλέσουν τους πάντες», δήλωσε ο Αντόν, 34 ετών, ο οποίος πήρε αεροπλάνο για το Τατζικιστάν.
«Ελάχιστοι περιορισμοί για το ποιος μπορεί να επιστρατευτεί»
Παρότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση 300.000 ανδρών για τη «στρατιωτική επιχείρηση» -όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο-, όμως οι ειδικοί είναι καχύποπτοι...
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ελάχιστοι περιορισμοί για το ποιος μπορεί να επιστρατευτεί και υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές για άνδρες που επιστρατεύονται ανεξάρτητα από την επιλεξιμότητά τους.
Αν και η επιστράτευση προς το παρόν επισήμως προορίζεται να ισχύει μόνο για όσους έχουν κάποια στρατιωτική εμπειρία, πολλοί φοβούνται ότι τα κριτήρια θα μπορούσαν να επεκταθούν και ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εμποδίσει τους άνδρες σε στρατιωτική ηλικία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε χθες (27/9) με αξιωματούχους, τόνισε ότι, λόγω του κινδύνου για τη σοδειά του 2023, αναμένεται να στρατολογηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αγρότες.
Χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους -Στρατολογικό γραφείο στα σύνορα
Στο πέρασμα στο φαράγγι Νταριάλι, όπου η Ρωσία συνορεύει με τη Γεωργία, έχει σχηματιστεί μια ουρά χιλιάδων αυτοκινήτων, η οποία εκτείνεται σε απόσταση περίπου 12 μιλίων, σύμφωνα με δημοσιογράφους.
Μάλιστα, είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που περιμένουν, με μερικούς να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους. Το BBC ανέφερε ότι 2.500 αυτοκίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη γραμμή, επικαλούμενο την τελωνειακή υπηρεσία της Ρωσίας.
Αν και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει λάβει καμία απόφαση για το αν θα κλείσει τα σύνορα της Ρωσίας, επί της ουσίας εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από τη συνοριοφυλακή.
Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες (27/9) ότι ρωσικά στρατεύματα με τεθωρακισμένα οχήματα είχαν στήσει ένα σημείο ελέγχου στο πέρασμα, όπου ήδη απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα σε όσους έχουν επιστρατευτεί και τους μοιράζουν εκεί τα στρατολογικά έγγραφα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα κινητό στρατολογικό γραφείο είχε επίσης εγκατασταθεί στο συνοριακό πέρασμα.
Πάντως, σε μια προσπάθεια να φανεί πιο... διαλλακτικό, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει από ξένες κυβερνήσεις να εκδώσουν τους χιλιάδες Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν από την επιστράτευση.
Πόλος έλξης το... χαλαρό Καζακστάν
Το Καζακστάν, το οποίο έχει σύνορα μήκους σχεδόν 8.000 χλμ. με τη Ρωσία και χαλαρό καθεστώς εισόδου, έχει γίνει πόλος έλξης για όσους φεύγουν, με τα συνοριακά περάσματα να έχουν πλημμυρίσει.
Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές στο Ουράλσκ του Καζακστάν, κοντά στα σύνορα, φέρονται να έχουν επιτάξει έναν κινηματογράφο για να στεγάσουν μέρος της εισροής μεταναστών.
Ένας 37χρονος άνδρας που εισήλθε στο Καζακστάν τη Δευτέρα 26/9, κοντά στη διάβαση Όραλ-Ουράλσκ, δήλωσε στο ABC ότι η ουρά της κυκλοφορίας που περίμενε σε ένα σημείο ελέγχου εκτεινόταν πλέον σχεδόν σε 32 χλμ.
«Υπάρχει ο κίνδυνος ότι απλώς θα βρεθείς σε ένα κλουβί»
«Υπάρχει απλώς μια κολασμένη ουρά - είναι ατελείωτη. Και μάλιστα σε όλα τα σημεία ελέγχου», δήλωσε τηλεφωνικά ο άνδρας, ένας μάνατζερ από το Τβερ, μια πόλη λίγο έξω από τη Μόσχα. Μάλιστα, ο άνδρας ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του υπό τον φόβο της τιμωρίας από τις ρωσικές αρχές.
Συγκλονιστικό είναι ότι ο άνδρας ανέφερε πως χρειάστηκε να οδηγήσει 20 ώρες από τη Μόσχα για να φτάσει στα σύνορα και τώρα βρισκόταν στη συνοριακή πόλη Ουράλσκ, στην πλευρά του Καζακστάν.
Αν και προς το παρόν δεν έχει επιστρατευτεί επειδή δεν έχει στρατιωτική εμπειρία, είπε ότι παρ' όλα αυτά αποφάσισε να διαφύγει επειδή φοβόταν πως τα σύνορα θα κλείσουν σύντομα και δεν πίστευε ότι θα πολεμούσε εναντίον της Ουκρανίας. «Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αργότερα απλώς θα βρεθείς σε ένα κλουβί», είπε.
«Καλπάζει» η αισχροκέρδεια -Από 25.000 έως 140.000 ευρώ για αεροπορικά εισιτήρια
Την ίδια στιγμή, η αισχροκέρδεια εις βάρος των Ρώσων καλπάζει. Οι Ρώσοι που ήταν... τυχεροί και βρήκαν αεροπορικά εισιτήρια προς την Αρμενία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες επιτρέπουν στους Ρώσους την είσοδο χωρίς βίζα, πληρώνουν από 25.000 έως 30.000 ευρώ για μια θέση σε ιδιωτικό αεροπλάνο, ενώ η τιμή ενοικίασης ενός οκταθέσιου τζετ κυμαίνεται από 80.000 έως 140.000 ευρώ, δηλαδή πολλές φορές ακριβότερα από το κανονικό ναύλο.
Το Κρεμλίνο παρουσίαζε τον «πόλεμο» ως μακρινή... σύγκρουση
Η ξαφνική επιστράτευση έφερε απότομα στο προσκήνιο τον πόλεμο για εκατομμύρια Ρώσους, μετά από μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων το Κρεμλίνο προσπάθησε να τον παρουσιάσει ως μια μακρινή σύγκρουση με μικρή επίδραση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Έχουν δημιουργηθεί ομαδικές συζητήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, όπου οι Ρώσοι ανταλλάσσουν με αγωνία πληροφορίες σχετικά με πιθανά σημεία διέλευσης και αναζητούν θέσεις σε μεταφορικά μέσα που κατευθύνονται προς τα σύνορα. Μια συνομιλία που ονομάζεται «Guide to the Free World» (Οδηγός για τον Ελεύθερο Κόσμο) έχει πάνω από 100.000 μέλη.
Ξεκίνησε η αποστολή των νεοσύλλεκτων στο «μέτωπο» χωρίς εκπαίδευση
Η αγωνία και ο φόβος της Ρωσίας είναι τόσο ισχυρά για την έκβαση του πολέμου, που ήδη ξεκίνησε να στέλνει νεοσύλλεκτους στρατιώτες στο μέτωπο μετά από μόλις λίγες ημέρες εκπαίδευσης ή και καθόλου!
«Οι νεοσύλλεκτοι δεν συμμετέχουν σε ασκήσεις, δεν εξετάζονται από την ιατρική επιτροπή και δεν υποβάλλονται σε καμία εκπαίδευση», ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων Perviy Otdel (Πρώτο Τμήμα) σε ανάρτησή της στο Telegram.
Η ομάδα επικαλέστηκε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από έναν ανώνυμο στρατεύσιμο που κλήθηκε να πολεμήσει.
«Γεια σε όλους, το πρώτο σύνταγμα τεθωρακισμένων είναι εδώ. Μας είπαν επίσημα ότι δεν θα υπάρξει καμία εκπαίδευση πριν μας στείλουν στην εμπόλεμη ζώνη. Οι διοικητές του Τάγματος το επιβεβαίωσαν αυτό. Στις 29 Σεπτεμβρίου θα σταλούμε στη Χερσώνα», λέει ο άνδρας στο βίντεο.
Μόλις το 10% ολοκλήρωσε την εκπαίδευση
Με βάση τα λεγόμενα του Σεργκέι Σοιγκού, η Ρωσία θα καλέσει 300.000 άνδρες για να βοηθήσουν την παραπαίουσα πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι οι άνδρες αυτοί θα κληθούν από τη ρωσική «δεξαμενή» των περίπου 2 εκατομμυρίων εφέδρων που έχουν «σχετική» στρατιωτική εμπειρία.
Ωστόσο, μόνο το 10% αυτής της «δεξαμενής» εφέδρων έχει ολοκληρώσει επανεκπαίδευση μετά την αρχική τους υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί πιθανόν να χρειάζονται εκπαίδευση πριν από την αποστολή τους στο μέτωπο.
Η αποστολή ανδρών που δεν είναι καλά προετοιμασμένοι για μάχη στην Ουκρανία θα σημάνει απότομη αύξηση των θανάτων Ρώσων στρατιωτών στο μέτωπο, δήλωσαν στρατιωτικοί αναλυτές στους «Moscow Times».
Τα πρώτα πλάνα από την επιστράτευση της Ρωσίας έδειξαν δεκάδες ηλικιωμένους άνδρες να περιμένουν να σταλούν στην Ουκρανία.
Εικόνες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν κινητοποιημένους στρατιώτες να κοιμούνται χωρίς στρώματα σε στρατώνες και να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες, ενώ, σύμφωνα με τους «Moscow Times», άλλοι νεοσύλλεκτοι καλούνται να αγοράζουν μόνοι τους ιατρικές προμήθειες.
Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως επιστρατευμένοι έφεδροι στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται για μάχη στη βάση του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής.
«Όλο το επιστρατευμένο στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στα πυρά με μικρά όπλα. Επιπλέον, πολίτες που κλήθηκαν από την εφεδρεία αποκαθιστούν τις δεξιότητές τους στον χειρισμό και στη συντήρηση όπλων, στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού», ανέφερε το υπουργείο στο κανάλι του στο Telegram.
Γίνεται, επίσης, εκπαίδευση για τη βελτίωση των σκοπευτικών δεξιοτήτων και προετοιμάζεται στρατιωτικό προσωπικό για «τολμηρές δράσεις στο πεδίο της μάχης».