Χαλέντ Μεσάαλ: Ποιος είναι ο φερόμενος διάδοχος του Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς - iefimerida.gr

Χαλέντ Μεσάαλ: Ποιος είναι ο φερόμενος διάδοχος του Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς

O Χαλέντ Μεσάαλ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
O Χαλέντ Μεσάαλ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Χαλέντ Μεσάαλ φέρεται σύμφωνα με το Reuters να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού επικεφαλής της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης στην Τεχεράνη.

Ο 68χρονος Μεσάαλ, που μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του Κατάρ και του Καίρου, έγινε γνωστός ανά την υφήλιο το 1997 όταν Ισραηλινοί πράκτορες κατ’ εντολή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν με ένεση που περιείχε δηλητήριο έξω από το γραφείο του στο Αμάν της Ιορδανίας σε αντίποινα για μια πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλή,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δολοφονική απόπειρα σε ιορδανικό έδαφος εξόργισε σε τέτοιο βαθμό τον τότε βασιλιά της χώρας, Χουσεϊν, ώστε απείλησε με απαγχονισμό τους επίδοξους δολοφόνους και ακύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας της χώρας του με το Ισραήλ, αν δεν του έδιναν αντίδοτο, πράγμα που έκαναν οι Ισραηλινοί, ενώ συμφώνησαν να απελευθερώσουν τον ιδρυτή της Χαμάς, σεϊχη Αχμέντ Γιασίν, τον οποίο δολοφόνησαν επτά χρόνια αργότερα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ένταξη του Μεσάαλ στη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Καταγόμενος από το Σιλουάντ κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ο Μεσάαλ ήταν παιδί όταν μετακόμισε με την οικογένειά του στο Κουβέιτ και εντάχθηκε στην ηλικία των 15 ετών στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της Χαμάς κατά την πρώτη παλαιστινιακή ιντιφάντα στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Από δάσκαλος ο Μεσάαλ εξελίχθηκε σε ένα από τα πολιτικά ηγετικά στελέχη της Χαμάς στην εξορία έναν χρόνο προτού αποπειραθεί να τον δολοφονήσει το Ισραήλ και εκπροσωπούσε την οργάνωσή του στη διεθνή σκηνή. Ο Μεσάαλ διοικούσε από τη Δαμασκό τη Χαμάς από το 2004 μέχρι το 2012, όταν έφυγε από τη Συρία -εξέλιξη που αρχικά αποδυνάμωσε τη θέση του εντός της Χαμάς, οι σχέσεις της οποίας με τη Δαμασκό και την Τεχεράνη ήταν ζωτικής σημασίας. Η σχέση του Μεσάαλ με το Ιράν είναι πιο περίπλοκη λόγω της προηγούμενης υποστήριξής του στην εξέγερση των σουνιτών ανταρτών κατά του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προσπάθειες του Μεσάαλ για συμφιλίωση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις στη Χαμάς, που είχαν ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή του από τον Χανίγια το 2017. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ωστόσο, ο Μεσάλ εξελέγη επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς στην Παλαιστινιακή διασπορά.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς ο Μεσάαλ αναμένεται να επιλεγεί ως αντικαταστάτης του Χανίγια στην ηγεσία της αν και ακούγεται και το όνομα του Χαλίλ αλ Χάγια, που με έδρα το Κατάρ έχει ηγηθεί της ομάδας διαπραγματευτών της Χαμάς στις έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ για εκεχειρία, καθώς είναι ευνοούμενος του Ιράν.

Η πραγματιστική προσέγγιση του Μεσάαλ έναντι του Ισραήλ

Ο Μεσάαλ είναι από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της Χαμάς, κι έχει αντιμετωπίσει την πρόκληση της ισορρόπησης μεταξύ του αρχικού στόχου της οργάνωσης για καταστροφή του εβραϊκού κράτους και μιας περισσότερο πραγματιστικής προσέγγισης, προκειμένου να αποκτήσουν δικό τους κράτος οι Παλαιστίνιοι.

Αν και απορρίπτει την ιδέα μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ ο Μεσάαλ έχει πει ότι η Χαμάς θα μπορούσε να αποδεχθεί ως προσωρινή λύση στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ο Μεσάαλ έχει πει ότι επανέφεραν στο επίκεντρο της παγκόσμιας ατζέντας το παλαιστινιακό ζήτημα και κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να μετάσχουν στον αγώνα κατά του Ισραήλ, ενώ είπε ότι μετά τη λήξη του πολέμου οι Παλαιστίνοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνά αψηφώντας το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που θέλουν να αποκλείσουν τη Χαμάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χάλεντ Μεσάαλ χαμάς ΙΣΜΑΗΛ ΧΑΝΙΓΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ