Τουλάχιστον τρεις κάτοικοι της Χαβάης διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μολονότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19.
Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι τα τρία εμβόλια που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ αποτρέπουν σε ποσοστό 66 – 95% τη συμπτωματική μόλυνση από τον κορωνοϊό, αλλά παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό εμποδίζουν τους εμβολιασθέντες να μολυνθούν ή να διασπείρουν τον SARS-CoV-2. Δεν αποτελεί, ως εκ τούτου, μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα άτομα βγαίνουν θετικά στο τεστ του κορωνοϊού μετά τον εμβολιασμό τους, όπως συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο με νοσηλευτή στην Καλιφόρνια . Το θετικό στις συγκεκριμένες περιπτώσεις στη Χαβάη είναι ότι ουδείς εκ των τριών κατοίκων νόσησε βαριά, πράγμα που δείχνει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή της βαριάς Covid-19.
Ένα απ’ τα τρία αυτά άτομα ταξίδεψε μάλιστα στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, αφού έλαβε και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Άγνωστο ποιο εμβόλιο έκανε ο ίδιος ή οι άλλοι δύο, αλλά στη Χαβάη είναι διαθέσιμα και τα τρία εμβόλια, στα οποία έχει ανάψει το πράσινο φως ο FDA αν και τα περισσότερα είναι της Pfizer και της Moderna. Λίγες μόνον δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson εστάλησαν στη Χαβάη και μάλιστα έφθασαν εκεί στις 5 Μαρτίου, μετά τον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων στους εμβολιασθέντες. Ουδείς εκ των τριών κατοίκων της Χαβάης μόλυνε κάποιο άλλο άτομο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της αμερικανικής αυτής πολιτείας. Σ
τις ΜΕΘ των νοσοκομείων του νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού Ωκεανού της οποίας νοσηλεύονται μόλις πέντε άτομα, από 56 τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι το ένα από τα κρούσματα στους εμβολιασθέντες αφορά σε νοσηλευτή του Οάχου, που είχε ταξιδέψει σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, αφού έλαβε και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Υποβλήθηκε, μαζί με άτομο που τον συνόδευε, σε τεστ κορωνοϊού προτού φύγει από τη Χαβάη, αλλά τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά αφού επέστρεψαν στο Οάχου. Το θέμα αναφέρθηκε χθες και στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στην Ουάσιγκτον από την ομάδα που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και όταν ρωτήθηκε η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Βαλένσκι, αν μπορούν όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου να ταξιδεύουν, απάντησε κατηγορηματικά: Όχι. «Δεν είναι τώρα η ώρα για ταξίδια», είπε.
Επιστήμονες θεωρούν ότι όσο περισσότερο εκτίθεται κάποιος στον κορωνοϊό τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να μολυνθεί και να νοσήσει, πράγμα που ισχύει και για τους εμβολιασθέντες. Τα αντισώματα που παράγονται στον οργανισμό μετά τα εμβόλια μπορούν να «εξουδετερώσουν» τον ιό, αλλά οι πιθανότητες να αποτύχουν ενισχύονται όσο έρχονται σε επαφή με αλλεπάλληλες επιθέσεις μολυσμένων σωματιδίων,.λένε τονίζοντας ότι ο κίνδυνος μόλυνσης – παρά τον εμβολιασμό – έχει αυξηθεί κάποως καθώς κυκλοφορούν πιο λοιμογόνες παραλλαγές του κορωνοϊού, που έχουν δείξει κάποια ικανότητα στο να διαπερνούν τις άμυνες των αντισωμάτων.