Κόκκινοι χείμαρροι λάβας και σύννεφα ηφαιστειακού αερίου άρχισαν να εκρήγνυνται από το Κιλαουέα της Χαβάης, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου.
Η έκρηξη περιορίστηκε στην κορυφή του ηφαιστείου, σε μια απομακρυσμένη, κλειστή περιοχή του εθνικού πάρκου των ηφαιστείων της Χαβάης, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης.
Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε περίπου στις 2 π.μ. τοπική ώρα και μέσα σε περίπου μισή ώρα οι εικόνες από κάμερες άρχισαν να δείχνουν λάβα να αναδύεται από σχισμές ή να εκτοξεύεται σε σιντριβάνια.
Μια ζωντανή ροή της έκρηξης, που μεταδόθηκε από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ τη Δευτέρα, έδειχνε εκτοξεύσεις πυρακτωμένης λάβας, ακολουθούμενες από σύννεφα με ομίχλη ηφαιστειακού αερίου και τέφρας.
Τα σιντριβάνια λάβας έφτασαν σε ύψος έως και 80 μέτρα νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα: Το ηφαιστειακό νέφος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα
«Η λάβα βγαίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό, όπως συμβαίνει συνήθως κατά την έναρξη αυτών των εκρήξεων» δήλωσε ο Κεν Χον, ο υπεύθυνος επιστήμονας του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείων της Χαβάης, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης του USGS.
Η πιο άμεση απειλή ήταν από το ηφαιστειακό νέφος που θα μπορούσε να φτάσει σε σπίτια, δήλωσε το Παρατηρητήριο.
Το εν λόγω «νέφος» περιέχει διοξείδιο του θείου και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα για ανθρώπους που έχουν παθήσεις όπως το άσθμα, άλλα αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η περιοχή όπου συμβαίνει η έκρηξη έχει κλείσει για το κοινό από το 2007 εξαιτίας κινδύνων που περιλαμβάνουν αστάθεια των τοιχωμάτων του κρατήρα, ρωγμές στο έδαφος και πτώσεις βράχων.
Το Κιλαουέα εξερράγη, επίσης, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, και με εξαίρεση μια ήρεμη περίοδο μεταξύ 1924 και 1952, εκρήγνυται τακτικά από τότε που υπάρχουν γραπτές καταγραφές. Οι εκρήξεις του μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή να συνεχιστούν για ένα χρόνο.
Το 2018, το Κιλαουέα ξέσπασε από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, καταστρέφοντας περισσότερα από 700 σπίτια.