Η μονή του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα, η οποία επλήγη από έκρηξη αποτελεί ιστορικό μνημείο συνδεδεμένο με τον ανθρωπισμό και την ειρήνη
Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, η παλαιότερη εν ενεργεία εκκλησία της Γάζας, υπέστη πλήγμα από έκρηξη σε παρακείμενο κτίριο.
Ο αριθμός των θυμάτων και η έκταση των ζημιών δεν παραμένουν σαφείς σύμφωνα με την Washington Post η οποία εντόπισε με γεωεντοπισμό τις συντεταγμένες και επιβεβαίωσε τη θέση της εκκλησίας με βάση ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να ψάχνουν μέσα στα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου.
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατηγόρησε το Ισραήλ για το χτύπημα. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανέφεραν σε ανακοίνωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ένα πλήγμα με στόχο ένα κέντρο ελέγχου της Χαμάς «προκάλεσε ζημιές στον τοίχο μιας εκκλησίας στην περιοχή» και ότι είναι «ενήμερες για αναφορές σχετικά με θύματα» και επανεξετάζουν το περιστατικό.
Mια εκκλησία με ιστορία 1500 χρόνων
Η μονή του Αγίου Πορφυρίου αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο μεγάλης αξίας συνολικά για την ιστορία της περιοχής και ξεχωρίζει για το ανθρωπιστικό τη έργο, πέρα από την προώθηση της χριστιανοσύνης.
Η ύπαρξη της εκκλησίας χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ, ενώ με τη σημερινή της μορφή συγκροτήθηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ από τους Σταυροφόρους. Το 1856 ανακαινίστηκε. Υπάρχουν σημεία της που χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων αλλά πολλά από τα υπόλοιπα τμήματα είναι μεταγενέστερες προσθήκες.
Η μονή βρίσκεται σε μια ιστορική συνοικία της πόλης. Πήρε το όνομά της από έναν πρώην επίσκοπο της Γάζας, τον Άγιο Πορφύριο, και χτίστηκε εκεί όπου πιστεύεται ότι πέθανε το 420 μ.Χ.
Χαρακτηρίζεται από ογκώδεις τοίχους και ένα πλούσια διακοσμημένο εσωτερικό χώρο. Η ορθόδοξη εκκλησία αποτελεί καταφύγιο για τους πιστούς της και όχι μόνο, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ιμπραήμ Γιασάν, διάκονος της εκκλησίας, δήλωσε στην Washington Post ότι αρκετές εκατοντάδες χριστιανοί είχαν βρει καταφύγιο στους χώρους της. O ίδιος δήλωσε ότι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από δώδεκα τραυματίστηκαν από το χτύπημα ενώ διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια.
Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, ένα συνδεδεμένο τάγμα της εκκλησίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι επιβεβαίωσε το χτύπημα. «Ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος φαίνεται ότι εντοπίστηκε και είναι ζωντανός, αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι τραυματισμένος», ανέφερε το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου. Η έκρηξη έπληξε «δύο αίθουσες της εκκλησίας όπου κοιμόντουσαν οι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και βρεφών», υποστηρίζουν.
«Ο Άγιος Πορφύριος είναι η οικογενειακή μας κληρονομιά»
Η Φίφι Σάμπα, η οποία μετακόμισε από τη Γάζα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003 και ζει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι είχε συγγενείς και φίλους που είχαν καταφύγει στην εκκλησία την ώρα του χτυπήματος. «Είναι τρομοκρατημένοι. Είναι ταραγμένοι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν και δεν ξέρουν πού αλλού να πάνε», δήλωσε η Σάμπα.
Η αδελφή της, που βρίσκεται στη Γάζα, της είπε ότι τα ξαδέλφια τους, που είναι γύρω στα 50, και τα ενήλικα παιδιά τους βρίσκονταν στην εκκλησία την ώρα του χτυπήματος. Δύο από τα ξαδέρφια της τραυματίστηκαν, είπε.
Η ίδια μεγάλωσε στον Άγιο Πορφύριο πριν μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικογένειά της έχει βαθιές σχέσεις με την εκκλησία, που χρονολογούνται το 1948. Όταν είδε εικόνες της εκκλησίας στην τηλεόραση, κοίταξε προσεκτικά για να δει αν ο τάφος του παππού της ήταν ακόμα άθικτος.
Ο Άγιος Πορφύριος «ήταν η εκκλησία του πατέρα μου, η δική μου εκκλησία, η εκκλησία της ανιψιάς μου. Είναι η οικογενειακή μας κληρονομιά», είπε. «Τα Πάσχα μου. Τα Χριστούγεννα μου. Τα πάντα ήταν στην εκκλησία».
Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 1% του πληθυσμού της Γάζας και έχουν αντιμετωπίσει περιορισμούς και διακρίσεις από τη Χαμάς και την ισλαμιστική κυβέρνηση της Γάζας, σημειώνει το αμερικανικό μέσο.
Η εκκλησία έχει αποτελέσει καταφύγιο και για μουσουλμάνους στην Γάζα
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, όπου οι τάφοι υπέστησαν ζημιές από θραύσματα από ένα κοντινό χτύπημα, ανέφερε το Reuters.
Σε ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί της Παρασκευής το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δήλωσε ότι η στοχοποίηση εκκλησιών που παρέχουν καταφύγιο σε αθώους πολίτες «δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό καθήκον του, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές αξίες του, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης».