Η Γροιλανδία θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δανία μέχρις ότου αποκτήσει την ανεξαρτησία της, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός του μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο στο Reuters.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε τμήμα του βασιλείου τηςΔανίας και όσο παραμένουμε σε αυτό το οικοδόμημα, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και τη συνεργασία μας έως ότου μια μέρα μπορέσουμε να γίνουμε ένα κυρίαρχο έθνος», δήλωσε ο 33χρονος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς Φρέντερικ Νίλσεν, που θα ηγηθεί της νέας τετραμερούς κυβέρνησης συνασπισμού.
«Έχουμε μια ισχυρή συνεργασία με τη Δανία και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν μέχρι την ημέρα που θα μπορέσουμε να είμαστε κυρίαρχο κράτος», πρόσθεσε.
Συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας για τη Γροιλανδία
Την ίδια ώρα ΗΠΑ και Δανία ετοιμάζονται για τις πρώτες από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο και του Δανού ομολόγου του, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στο περιθώριο συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν αποκλείεται το τετ-α-τετ να ματαιωθεί σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Κοπεγχάγης για τη Γροιλανδία, που ανήκει από το 1721 στο βασίλειο της Δανίας και η προσάρτηση της οποίας αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του Τραμπ.
Στη Γροιλανδία την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Δανίας
Αύριο Τετάρτη η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν μεταβαίνει για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση στη Γροιλανδία, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος μετέβη χωρίς επίσημη πρόσκληση στο νησί της Αρκτικής.
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας είπε ότι επιθυμεί μια εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία, όμως θα πρέπει να εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Ο Τραμπ είχε επιβεβαιώσει το περασμένο Σάββατο για άλλη μια φορά τα σχέδιά του για να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο το ημιαυτόνομο νησί. «Θα πάρουμε τη Γροιλανδία. Ναι, 100%», είπε σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC.
«Η Γροιλανδία δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα της Αμερικής», αντέτεινε ο Νίλσεν. «Θέλουμε εμπορικές σχέσεις. Φυσικά θέλουμε μια ισχυρή εταιρική σχέση στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, αλλά τη θέλουμε με αμοιβαίο σεβασμό. Δεν θα πουληθούμε ποτέ, ούτε θα γίνουμε ποτέ Αμερικανοί», τόνισε.