Νέα οδηγία και δεσμευτικούς κανόνες επιθυμούν οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές για ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Την Τετάρτη, οι επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Νομικών Υποθέσεων υποστήριξαν τις συνομιλίες με το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με ένα νομοσχέδιο για την αύξηση της ισορροπίας των φύλων στα εταιρικά συμβούλια. Μόλις επιβεβαιωθούν από την ολομέλεια, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν για το σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περίμενε για μια δεκαετία το Συμβούλιο να εγκρίνει τη θέση του σχετικά με την πρόταση.
Η απόφαση για έναρξη διοργανικών διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε από κοινού από τις επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και Νομικών Θεμάτων με 46 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 2 αποχές.
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια στις 23 Μαρτίου, με τις συνομιλίες να ξεκινούν λίγο αργότερα.
Τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών συμβούλων θα πρέπει να είναι γυναίκες
Η αποκαλούμενη οδηγία «Γυναίκες σε Διοικητικά Συμβούλια» στοχεύει να εισαγάγει διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης στις εταιρείες, έτσι ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διευθυντών να καταλαμβάνεται από γυναίκες.
Σε περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι έχουν εξίσου προσόντα για μια θέση, προτεραιότητα θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος του υποεκπροσωπούμενου φύλου.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η διαφάνεια και η αξία πρέπει να παραμείνουν τα βασικά κριτήρια στις διαδικασίες επιλογής. Η πρόταση περιλαμβάνει κυρώσεις για εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τις ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες διορισμού.
Ευρωβουλευτής Ρέγκνερ: Απαιτούνται δεσμευτικοί κανόνες
Η ευρωβουλευτής Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), εκ μέρους της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών, είπε:
«Ως συνεισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου από την αρχή, πιέζω για αυτό εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση, περισσότερες από αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τίποτα δεν θα επιτευχθεί οικειοθελώς. Απαιτούνται δεσμευτικά πρότυπα σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες εκπροσωπούνται δίκαια στα διοικητικά συμβούλια των ιδιωτικών εταιρειών. Αυτά πρέπει να αντικατοπτρίζουν την κοινωνική πραγματικότητα της Ευρώπης και αυτή η θετική αλλαγή θα τα κάνει επίσης πιο καινοτόμα και οικονομικά επιτυχημένα μακροπρόθεσμα».
Μια πρόταση 10 χρόνων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε για πρώτη φορά την πρότασή της το 2012 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη διαπραγματευτική του θέση το 2013. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία πρόοδος εδώ και μια δεκαετία από την πλευρά του Συμβουλίου, μέχρι μια πρόσφατη εξέλιξη τη Δευτέρα, όταν τελικά συμφώνησαν οι υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων σε μια «γενική προσέγγιση».
Ανομοιομορφία και χαμηλά ποσοστά στη γυναικεία εκπροσώπηση εντός ΕΕ
Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε η εμφάνιση ποσοστώσεων φύλου σε διάφορους τομείς σε πολλά κράτη-μέλη. Μέχρι σήμερα, εννέα κράτη-μέλη έχουν θεσπίσει νόμους περί ποσοστώσεων φύλου για τα διοικητικά συμβούλια εταιρειών (Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ελλάδα).
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μόνο το 30,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ είναι γυναίκες, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών (από 45,3% στη Γαλλία σε 8,5% στην Κύπρο).