Εικόνες από τις στιγμές που μητέρα από το Μάλι έφερε στον κόσμο 9 μωρά σε μαιευτική μονάδα στο Μαρόκο βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Οι γιατροί έδωσαν πληροφορίες για το πώς ήρθαν στον κόσμο τα 5 κορίτσια και τα 4 αγόρια, την Τρίτη, και επιβεβαίωσαν ότι και τα 9 νεογέννητα και η μητέρα τους Halima Cisse από το Τιμπουκτού του Μάλι, είναι «καλά» στην υγεία τους.
Όπως είχε γίνει γνωστό, η 25χρονη ανέμενε να γεννήσει 7 παιδιά. Τόσα άλλωστε είχαν δείξει οι υπέρηχοι στο Μάλι και το Μαρόκο, οι γιατροί όμως σοκαρίστηκαν όταν έκαναν την καισαρική καθώς βρήκαν ακόμα δύο.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας η μητέρα υπέστη σοβαρή αιμορραγία και υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος. Αναμένεται έτσι να επιστρέψει στο σπίτι της στο Μάλι, όπου βρίσκεται και ο σύζυγός της, σε αρκετές εβδομάδες. Η 25χρονη είχε μείνει για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Μάλι, πριν μεταφερθεί στο Μαρόκο τον Μάρτιο για εξειδικευμένη φροντίδα. Τελικά, γέννησε πρόωρα στις 30 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η περίπτωση της Cisse είναι η τρίτη που έχει καταγραφεί, με τις προηγούμενες δύο περιπτώσεις σε Αυστραλία και Μαλαισία να χάνουν τελικά τα μωρά τους λίγο μετά τον τοκετό.
Στην περίπτωση που επιβιώσουν τα 9 μωρά, η γέννησή τους θα σπάσει το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ της Νάντια Σουλεμάν η οποία γέννησε 8 μωρά τον 2009 που επέζησαν.
Τα μωρά που γεννιούνται στις 30 εβδομάδες έχουν, σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, βάρος περίπου 1,3 κιλά και ύψος 39,9 εκατοστά.
Απίστευτες εικόνες από τη στιγμή που γεννήθηκαν τα εννιάδυμα
Στο εκπληκτικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ιδιωτική κλινική Ain Borja στην Καζαμπλάνκα φαίνεται πώς οι γιατροί και οι νοσοκόμες εργάστηκαν σκληρά για να διασφαλίσουν ότι και τα 9 μωρά θα έρθουν στον κόσμο με ασφάλεια και εν ζωή.
Ξεκινάει με την άφιξη στο Μαρόκο με αεροπλάνο της μητέρας, η οποία λόγω της κατάστασής ήταν σε αναπηρική καρέκλα. Στη συνέχεια, ένας γιατρός μιλά στην κάμερα εξηγώντας την περίπλοκη διαδικασία. «Θα αποκτούσε 7 παιδιά κανονικά. Στις 25 εβδομάδες, 6 μηνών, ήταν εδώ για 5 εβδομάδες, προσπαθήσαμε τα πάντα, και έτσι καταφέραμε να κερδίσουμε επιπλέον 5 εβδομάδες με την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα», λέει ο Dr Mourad.
«Ευτυχώς ή δυστυχώς βρήκαμε 9 μωρά που μεταφέρθηκαν στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Τα περισσότερα από τα μωρά είναι διασωληνωμένα, μερικά έχουν οξυγόνο, […] αλλά με την πρώτη ματιά τα μωρά είναι καλά», συνεχίζει. Ο Dr Mourad λέει ότι εκτιμά ότι η πιθανότητα επιβίωσης ενός μωρού αυξάνεται σε περίπου 80% εάν γεννηθεί περίπου στις 30 εβδομάδες και εάν του δοθεί κατάλληλη θεραπεία.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι και τα 9 θα είχαν επιβιώσει στις 25 εβδομάδες δεδομένου ότι θα ήταν σαφώς μικρότερα - γι 'αυτό χρειάστηκε να κερδίσουμε λίγο χρόνο», λέει.
Το βίντεο συνεχίζει με εικόνες από το εσωτερικό του χειρουργείου όπου ο γιατρός προετοιμάζεται να κάνει την καισαρική ενώ γύρω του το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται πυρετωδώς. Ακολουθούν εικόνες από το χειρουργείο, από τη στιγμή που ο γιατρός βγάζει τα νεογνά και οι νοσοκόμες τα μεταφέρουν σε άλλο χώρο όπου θα καθαρίζουν και τα φροντίζουν. Σε κάποια από αυτά χορηγούν οξυγόνο και τα βάζουν σε θερμοκοιτίδα.
Ο σύζυγος της 25χρονης Adjudant Kader Arby που βρίσκεται στο Μάλι με την μεγαλύτερη κόρη του ζευγαριού - είπε στο BBC ότι δεν ανησυχεί για το μέλλον των νεογέννητων παιδιών του. «Ο Θεός μας έδωσε αυτά τα παιδιά. Είναι αυτός που αποφασίζει τι θα τους συμβεί. Δεν ανησυχώ για αυτό. Όταν ο παντοδύναμος κάνει κάτι, ξέρει γιατί». «Όλοι μου τηλεφώνησαν! Όλοι τηλεφώνησαν! Οι αρχές του Μάλι τηλεφώνησαν για να εκφράσουν τη χαρά τους. Τους ευχαριστώ… Ακόμη και ο πρόεδρος μου τηλεφώνησε», είπε.
Όπως σημειώνει η Daily Mail, οι λεπτομέρειες σχετικά με την εγκυμοσύνη της Cisse παραμένουν ασαφείς, αλλά οι πολλαπλές εγκυμοσύνες είναι συνήθως αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλαπλά γονιμοποιημένα ωάρια εμφυτεύονται ταυτόχρονα στη μήτρα μιας γυναίκας για να αυξήσουν τις πιθανότητες να μείνει έγκυος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, πολλά έμβρυα θα εξελιχθούν σε μωρά, προκαλώντας ακραίες περιπτώσεις πολλαπλής εγκυμοσύνης που σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει φυσικά.
Σύμφωνα με το Mali24, οι γιατροί στη φτωχή χώρα υπολόγισαν ότι υπήρχαν λιγότερο από 50% πιθανότητες να επιβιώσει έστω ένα από τα εννέα έμβρυα.