Δημοσίευμα του «Guardian» υποστηρίζει πως η κυβέρνηση στη Βρετανία προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε Ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν εκπνεύσει η μεταβατική περίοδος της μετα-Brexit εποχής.
Σύμφωνα με τον «Guardian», από την 1η Ιανουαρίου οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προστέθηκαν σιωπηρά στο πρόγραμμα εθελοντικής επαναπροώθησης αλλοδαπών, καθώς τους προσφέρεται το ποσό των 2.000 βρετανικών λιρών προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Τα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνουν αεροπορικά έξοδα και έξοδα μετεγκατάστασης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρεται σε μετανάστες για την εθελοντική επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής.
Σύγχυση για τις προθέσεις της Βρετανίας μετά το Brexit
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης πως κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν αίτηση για άδεια παραμονής στη Βρετανία.
Η χώρα έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου σε πολίτες των «27» χωρών της Ευρώπης να κάνουν αίτηση για την ειδική άδεια παραμονής που προορίζεται για Ευρωπαίους πολίτες.
«Κάποιοι άνθρωποι ενδεχομένως να επιλέξουν να μην αποκτήσουν άδεια και να μη θελήσουν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά το τέλος της προθεσμίας. Γι’ αυτό έχουμε αποστείλει μήνυμα σε δικαιούχους προκειμένου να ενημερώσουμε όσους πολίτες επιθυμούν να αποχωρήσουν εθελοντικά πως δικαιούνται υποστήριξης για να το κάνουν», αναφέρει εκπρόσωπος του αρμόδιου βρετανικού υπουργείου.
Έρευνα προειδοποιεί για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας
Ωστόσο, η είδηση έρχεται την ώρα που έρευνα του Μεικτού Συμβουλίου για την Ευμάρεια των Προσφύγων προειδοποίησε πως χιλιάδες Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε θέσεις «κλειδιά» της βρετανικής αγοράς ενδεχομένως να απολέσουν το νόμιμο δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία.
Στην έρευνα σημειώνεται πως εργαζόμενοι στον κλάδο της φροντίδας, αλλά και στις κατασκευές και την αγροτική παραγωγή κινδυνεύουν να χάσουν το στάτους και να πρέπει να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. «Χωρίς επείγουσα δράση, ο τομέας φροντίδας ενδέχεται να καταρρεύσει», σημειώνει η έρευνα.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, Κέβιν Φόστερ, έκανε λόγο για μια παραπλανητική εικόνα αναφορικά με τους Ευρωπαίους πολίτες, που βασίζεται σε μικρό δείγμα, λιγότερων από 300 άτομα.