Εκτενές ρεπορτάζ στη Μαρία Τσάλλα και τον Ντάνιελ Κάμπος, το πιο ασυνήθιστο ζευγάρι "illegals" Ρώσων κατασκόπων -καθώς φέρονται να είναι το πρώτο παράδειγμα συζύγων, που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες με ξεχωριστές ζωές» -, αφιερώνει ο Guardian, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο Ρώσος κατάσκοπος που συστηνόταν ως ο αυστριακής καταγωγής Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Βίτιχ, είχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο μια σειρά από εταιρείες τρισδιάστατης εκτύπωσης, που κατασκεύαζαν μεταξύ άλλων γλυπτά από ρητίνη για τις ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας και για αλυσίδες hot dog μέχρι τον περσμένο Ιανουάριου που εξαφανίστηκε καθ’ οδόν προς τη Μαλαισία σταματώντας να στέλνει μηνύματα στην ερωμένη του στο Ρίο.
Όπως προέκυψε, όταν βγήκε στο φως στην Ελλάδα η υπόθεση της «Μαρίας Τσάλλα», ο Κάμπος δεν ήταν γιος Αυστριακού και Βραζιλιάνας, που μεγάλωσε στη Βιέννη, αλλά ένας Ρώσος “illegal”, ένας κατάσκοπος παντρεμένος μαζί της, που είχε λάβει ειδική, μακροχρόνια εκπαίδευση στη Ρωσία ώστε να μπορεί να παριστάνει τον ιδιώτη και να συλλέγει πληροφορίες.
Τι είπε Έλληνας αξιωματούχος στον Guardian για το ζευγάρι των Ρώσων κατασκόπων
Έλληνας αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονομάζει ο Guardian, είπε ότι η Αθήνα θεωρεί πως το πραγματικό επώνυμο του Κάμπος ήταν «Σμύρεφ», ενώ της «Τσάλλα» το ονοματεπώνυμο ήταν «Ιρίνα Ρομανόβα». Είχαν παντρευτεί στη Ρωσία πριν ξεκινήσουν τις αποστολές τους ως κατάσκοποι με βαθιά κάλυψη και λάβει το επώνυμό του. «Οι illegals συχνά εργάζονται ανά δύο ως παντρεμένα ζευγάρια, αλλά η περίπτωση των Κάμπος Βίτιχ και Τσάλλα είναι το πρώτο φερόμενο παράδειγμα δύο συντρόφων τέτοιου ζευγαριού που εργάζονταν σε διαφορετικές χώρες με χωριστές ζωές», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Ελάχιστα αμφιβάλλουμε ότι ήταν παντρεμένοι», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος κάνοντας λόγο για ασυνήθιστη περίπτωση. Και υποστήριξε ότι οι δύο Ρώσοι κατάσκοποι «είχαν κανονίσει συναντήσεις πρόσφατα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, πιθανώς ρομαντικές επαφές που συνδύαζαν με ανταλλαγές κατασκοπευτικών πληροφοριών».
To δημοσίευμα σημειώνει ότι οι δύο κατάσκοποι είχαν αναπτύξει μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις σε Βραζιλία και Ελλάδα αντίστοιχα, η Τσάλα ως γνωστόν με καθηγητή ιδιοκτήτη φροντιστηρίων. Η Ιρίνα Σμύρεβα έφθασε πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα με μεξικανικό διαβατήριο, που την ανέφερε ως την ελληνικής καταγωγής Μαρία Τσάλλα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ενώ φίλος της είπε ότι η κατάσκοπος είχε υποστηρίξει ότι μεγάλωσε στο Μπελίζε της Καραϊβικής κι ότι επέστρεψε στα πάτρια για να ανακαλύψει τις ρίζες της. Ο Guardian αναφέρει ότι στις μόνες φωτογραφίες που ανήρτησε η «Τσάλλα» στο Διαδίκτυο ήταν καλυμμένο το πρόσωπό της από διάφορα αντικείμενα. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έκανε κατασκοπεία στην Ελλάδα. Η μόνη παρανομία για την οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί ήταν η χρήση πλαστογραφημένη εγγράφων», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος για την Ρωσίδα κατάσκοπο. Ωστόσο, ταξίδευε ευρέως στην Ευρώπη και μυστικές υπηρεσίες στη Γηραιά Ήπειρο ερευνούν τις κινήσεις της.
Η δράση του «Κάμπος» στη Βραζιλία
Όπως αναφέρει ο Guardian, από το ζευγάρι αυτό των Ρώσων κατασκόπων ο «Βραζιλιάνος» ήταν που έκανε τις περισσότερες επαφές σε κύκλους, που θα ενδιέφεραν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ζούσε επί τουλάχιστον πέντε χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στους πελάτες της εταιρείας του με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις συγκαταλέγονταν στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ την περίοδο που εξαφανίστηκε αποπλήρωνε τις τελευταίες δόσεις για το νέο κτίριο της επιχείρησής του, που αγόρασε στο κέντρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το προξενείο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Βραζιλιάνο αξιωματούχο ο Ρώσος κατάσκοπος έφυγε από τη Βραζιλία στα τέλη Δεκεμβρίου πετώντας μέσω της Ντόχα προς τη Μαλαισία, όπου υποτίθεται ότι σκόπευε να παρακολουθήσει μαθήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Έκανε check-in σε τετράστερο ξενοδοχείο στην Κουάλα Λουμπούρ και είπε στη Βραζιλιάνα φίλη του – μια κτηνίατρο στο υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής της χώρας – ότι σχεδίαζε να κάνει ένα διάλειμμα σε μια περιοχή με φυτείες τσαγιού της Μαλαισίας, αλλά μετέβη με ταξί στο αεροδρόμιο στις 9 Ιανουαρίου και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Ο «Κάμπος» και η «Τσάλα» πιθανώς βρίσκονται πλέον στη Ρωσία, αλλά τουλάχιστον άλλοι τέσσερις φερόμενοι κατάσκοποι του προγράμματος “illegals” κρατούνται, ανάμεσά τους ένας Ρώσος στη Βραζιλία. Τον Δεκέμβριο οι Αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν ένα παντρεμένο ζευγάρι, που παρίσταναν τους Αργεντίνους και είχαν διαδικτυακή γκαλερί στη Λιουμπλιάνα. Πηγές είπαν στη βρετανική εφημερίδα ότι επρόκειτο για πράκτορες της ρωσικής SVR και δρούσαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.