Το κλιματικό κόστος για την ανοικοδόμηση της Γάζας θα είναι δυσθεώρητο, αποκάλυψε έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα για την ανοικοδόμηση της Γάζας θα είναι μεγαλύτερο από τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται μεμονωμένα από 135 χώρες, επιδεινώνοντας την παγκόσμια κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πέρα από τον πρωτοφανή αριθμό των νεκρών, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Η ανοικοδόμηση των περίπου 200.000 πολυκατοικιών, σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, τζαμιών, αρτοποιείων, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που υπέστησαν ζημιές και καταστράφηκαν από το Ισραήλ κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του πολέμου στη Γάζα θα δημιουργήσει έως και 60 εκατ. τόνους ισοδύναμου CO2 (tCO2e), σύμφωνα με νέα ανάλυση ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός είναι ίσος με τις συνολικές εκπομπές του 2022 που παράγουν χώρες όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία - και υπερδιπλάσιος από τις ετήσιες εκπομπές του Αφγανιστάν.
Η ανείπωτη καταστροφή φέρνει μεγάλο κόστος
Η μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο κόστος. Περίπου 26 εκατ. τόνοι συντριμμιών και μπάζων έχουν μείνει στον απόηχο των ισραηλινών βομβαρδισμών, ο καθαρισμός των οποίων θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Social Science Research Network, δείχνει:
Οι εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη και δημιουργήθηκαν από τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις κατά τις πρώτες 120 ημέρες του πολέμου στη Γάζα ήταν μεγαλύτερες από το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα σε 26 από τα πιο ευάλωτα στο κλίμα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του Βανουάτου και της Γροιλανδίας, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Περισσότερο από το 99% των εκτιμώμενων 652.552 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα (ισοδύναμο CO2/CO2e) που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου συνδέονται με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.
Και περιβαλλοντικό το πλήγμα στη Γάζα
Σχεδόν το 30% των συνολικών εκπομπών CO2e δημιουργήθηκε από τα 244 αμερικανικά φορτηγά αεροπλάνα που είναι γνωστό ότι μετέφεραν βόμβες, πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες στο Ισραήλ τις πρώτες 120 ημέρες.
Σύμφωνα με τον υπολογισμό, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί σημαντική υποεκτίμηση λόγω της έλλειψης στοιχείων για τις στρατιωτικές εκπομπές, το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα των πρώτων 120 ημερών της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα ήταν ισοδύναμο με τη συνδυασμένη ετήσια κατανάλωση ενέργειας 77.200 αμερικανικών νοικοκυριών.
Η ανάλυση, την οποία μοιράστηκε αποκλειστικά με τον Guardian, παρέχει ένα συντηρητικό στιγμιότυπο του κλιματικού κόστους του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα
Υπογραμμίζει επίσης την ασυμμετρία του πολεμικού μηχανισμού της κάθε πλευράς:
Οι πύραυλοι της Χαμάς που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 δημιούργησαν περίπου 1.140 tCO2e. Άλλοι 2.700 tCO2e αποδόθηκαν στα καύσιμα που αποθήκευσε η ομάδα πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Συνδυαστικά, το αποτύπωμα άνθρακα της Χαμάς κατά τις πρώτες 120 ημέρες ήταν ισοδύναμο με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας 454 αμερικανικών κατοικιών.
«Οι κλιματικές συνέπειες αυτής της σύγκρουσης είναι επίσης καταστροφικές»
«Ενώ η προσοχή του κόσμου επικεντρώνεται δικαίως στην ανθρωπιστική καταστροφή, οι κλιματικές συνέπειες αυτής της σύγκρουσης είναι επίσης καταστροφικές», δήλωσε ο Ben Neimark, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL) και συν-συγγραφέας της έρευνας. «Ωστόσο, η μελέτη μας είναι μόνο ένα στιγμιότυπο που καταγράφει τις σημαντικότερες αναφερόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την πολεμική μηχανή κατά τις πρώτες 120 ημέρες».
«Μία από τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα ήταν η μαζική παραβίαση του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον … οι οποίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την απόλαυση όλων των άλλων δικαιωμάτων», δήλωσε η Astrid Puentes, η νέα ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. «Η περιοχή βιώνει ήδη σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερες».