Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και η ιδέα να πωληθεί στις ΗΠΑ είναι παράλογη, δήλωσε την Κυριακή η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν.
Η τοποθέτηση της Φρέντρικσεν έρχεται έπειτα και από την επιβεβαίωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από τον κύριο οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να αγορασθεί η μεγαλύτερη νήσος του κόσμου.
«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Πιστεύω ολόψυχα πως δεν το εννοεί σοβαρά», δήλωσε η Φρέντρικσεν στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά την επίσκεψή της στη Γροιλανδία.
Επιβεβαιώνουν οι σύμβουλοι Τραμπ το ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου επιβεβαίωσε σήμερα τα δημοσιεύματα του Τύπου πως ο Τραμπ έχει συζητήσει με τους συμβούλους του την προοπτική να αγορασθεί η Γροιλανδία.
«Δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα, απλώς λέω πως ο πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει κανά δυό πράγματα από κτηματομεσιτικά, θέλει να κοιτάξουμε την αγορά της Γροιλανδίας», τόνισε ο Κούντλοου, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.
Και ο Τρούμαν ήθελε να αγοράσει τη Γροιλανδία
Ο ίδιος, αφού υπενθύμισε πως και ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν θέλησε να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία, τόνισε πως η κατάσταση «είναι σε εξέλιξη». «Η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία, η Δανία είναι σύμμαχος, η Γροιλανδία είναι ένα στρατηγικό σημείο εκεί. Και έχει και πολλά πολύτιμα μέταλλα», πρόσθεσε ο Κούντλοου.
Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί την Κοπεγχάγη στις αρχές του επόμενου μήνα και το θέμα της Αρκτικής θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών με τη Φρέντρικσεν και τον πρωθυπουργό της αυτόνομης περιοχής της Γροιλανδίας Κιμ Κέλσεν.
«Είναι μία παράλογη συζήτηση και ο Κέλσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία δεν πωλείται. Εδώ τελειώνει και η συζήτηση», δήλωσε η Φρέντρικσεν στο κρατικό δίκτυο DR.
Τι ισχύει με το καθεστώς στη Γροιλανδία
Το νησιωτικό αρκτικό αυτό κράτος της Γροιλανδία τοποθετείται γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στη Βόρεια Αμερική, ενώ πολιτικά η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της Ευρώπης.
Το 1951 η Δανία επέτρεψε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση μεγάλης αεροπορικής βάσης στο Κάνακ ενώ το 1979 η Γροιλανδία απέκτησε την αυτονομία της. Αυτονομία που της επέτρεψε το 1985 έπειτα από δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την ΕΟΚ.
Από τις 21 Ιουνίου 2009 η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει μεγαλύτερη αυτονομία από τη Δανία με περισσότερες αρμοδιότητες και δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλούσιων φυσικών πόρων του εδάφους της. «Είμαστε διαθέσιμοι για δουλειές, αλλά ΟΧΙ για πώληση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Άνε Λόνε Μπάγκερ στο πρακτορείο Reuters.