Συναγερμός έχει σημάνει στη Γουινέα της δυτικής Αφρικής, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ένα θύμα του θανατηφόρου ιού του Μάρμπουργκ μπορεί να τον μετέδωσε σε έως και 155 άτομα.
Ο ιός του Μάρμπουργκ, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, δεν είχε εντοπιστεί μέχρι πρόσφατα σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο ιός του Μάρμπουργκ, που έχει ποσοστό θνητότητας έως και 88%, μπορεί «να εξαπλωθεί πολύ μακριά» και πρέπει να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του.
Οι υπηρεσίες Υγείας στη Γουϊνέα παρακολουθούν 155 άτομα, που ίσως ήλθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Ο ασθενής είχε εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα στις 25 Ιουλίου, προτού επισκεφθεί μια κλινική κοντά στο χωριό του μία εβδομάδα αργότερα. Πέθανε τελικά στο Γκουεκεντού της νοτιοανατολικής Γουϊνέας, απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία Έμπολα του 2014-2016 στη Δυτική Αφρική, η φονικότερη στην ιστορία, που επανεμφανίστηκε για σύντομο διάστημα στις αρχές του χρόνου στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Ζορζ Κι-Ζέρμπο, επικεφαλής του κλιμακίου του ΠΟΥ στη Γουϊνέα, η χώρα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα απ’ ό,τι ήταν το 2014, όταν τη σάρωσε η επιδημία της νόσου Έμπολα.
Ο ιός του Μάρμπουργκ πρωτοεντοπίστηκε το 1967 στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας και τη Φρανκφούρτη καθώς και στο Βελιγράδι, και συνδέθηκε το ξέσπασμά του με εργαστήρια που έκαναν πειράματα με πιθήκους από την Ουγκάντα. Δεν υπάρχουν γνωστές θεραπείες και εμβόλια για την αντιμετώπισή του και μπορεί να προκαλέσει τρομακτικό θάνατο. Μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω φρουτονυχτερίδων και μεταξύ των ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, στηθάγχη, κοιλιακό άλγος και κόπωση και πολλοί από τους μολυσμένους εμφανίζουν αιμορραγία μέσα σε μία εβδομάδα.