Δύο εμπορικές αμαξοστοιχίες του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου Rusal συγκρούστηκαν στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονακρί, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ σχετικά βίντεο αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ρωσική εταιρεία Rusal, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, είναι ιδιοκτήτης τριών ορυχείων βωξίτη και ενός διυλιστηρίου αλουμίνας στην παράκτια αυτή χώρα της δυτικής Αφρικής. Τα ορυχεία της Γουινέας αντιπροσωπεύουν σήμερα το 42% της συνολικής δυναμικότητας βωξίτη της Rusal.
Η Rusal δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το συμβάν.
Το γραφείο Τύπου της Rusal όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επαναλάβει τις μεταφορές βωξίτη στην Γουινέα, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης των εμπορικών αμαξοστοιχιών και αποκατασταθεί η σιδηροδρομική γραμμή.
Σύμφωνα με πηγές του ραδιοφωνικού σταθμού Fim FM της Γουινέας, το ατύχημα συνέβη επειδή οι μηχανοδηγοί δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν και να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
«Ήταν ένα τρένο εν κινήσει που συγκρούστηκε με ένα άλλο που είχε χαλάσει και ήταν σταθμευμένο», δήλωσε στο Reuters ο Λαμινέ Καμαρά, κάτοικος της συνοικίας όπου σημειώθηκε το ατύχημα στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Παρόμοια ήταν και η περιγραφή που έδωσε ένας άλλος μάρτυρας.
Οι εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πολλά εκτροχιασμένα βαγόνια του τρένου, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και πυκνό, γκρίζο καπνό να βγαίνει από το σημείο. Πυροσβέστες έσκαβαν μέσα στα συντρίμμια, ενώ τραυματιοφορείς μετέφεραν την σορό ενός ανθρώπου καλυμμένη με ένα λευκό σεντόνι σε ένα ασθενοφόρο.
Η ρωσική εταιρεία, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στη Γουινέα από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, είχε ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει τις δραστηριότητές της στην χώρα, παρά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 5ης Σεπτεμβρίου, με το οποίο ανατράπηκε ο επί σειρά ετών πρόεδρος της χώρας, Άλφα Κόντε.
Αυτή την στιγμή η ρωσική εταιρεία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου εκτός των ορίων της Κίνας, έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Ντιάν-Ντιάν, των μεγαλύτερων κοιτασμάτων βωξίτη στον κόσμο.