Γουινέα: Η ασθένεια του ύπνου δεν είναι πλέον «πρόβλημα δημόσιας υγείας», μόνο 12 κρούσματα το 2024 - iefimerida.gr

Γουινέα: Η ασθένεια του ύπνου δεν είναι πλέον «πρόβλημα δημόσιας υγείας», μόνο 12 κρούσματα το 2024

γυναίκα κοιμάται
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ασθένεια του ύπνου, που μεταδίδεται από τη μύγα τσε-τσε, εξαλείφθηκε στη Γουινέα και πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα της δημόσιας υγείας.

Το παραπάνω συμπέρασμα ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανάπτυξη (IRD) το οποίο παράλληλα ζητά να συνεχιστούν οι προσπάθειες μέχρι να «σταματήσει πλήρως» η μετάδοση της νόσου.

Η Γουινέα πέρασε «κάτω από το όριο της εξάλειψης μιας ασθένειας ως προβλήματος δημόσιας υγείας»

Η Γουινέα πέρασε «κάτω από το όριο της εξάλειψης μιας ασθένειας ως προβλήματος δημόσιας υγείας», κάτι που σημαίνει ότι καταγράφονται λιγότερα από ένα κρούσμα ανά 10.000 κατοίκους σε τρεις ενδημικές εστίες, ανέφερε το IRD, σε μια ανακοίνωση που συνυπογράφεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Φάρμακα Εναντίον Ξεχασμένων Ασθενειών (DNDi) και το Ινστιτούτο Παστέρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφρικανική τρυπανοσωμίαση (THA), όπως αποκαλείται η ασθένεια του ύπνου, προκαλείται από το παράσιτο τρυπανόσωμα. Η Γουινέα, όπου υπάρχουν ακόμη κάποια κρούσματα της νόσου, ήταν για πολλά χρόνια η χώρα της Δυτικής Αφρικής με τους περισσότερους ασθενείς. Το 2024 ωστόσο καταγράφηκαν μόνο 12 κρούσματα της THA.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παραμελημένων Τροπικών Νόσων.

Πώς εξαλείφθηκε η ασθένεια

Η εξάλειψη της ασθένειας ήλθε ως αποτέλεσμα του καλύτερου ελέγχου των μυγών, μιας εκστρατείας εντοπισμού των εστιών και της ανάπτυξης νέων, ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων.

Ο επιδημιολόγος Ζαν-Ματιέ Μπαρτ και ο γενετιστής Μπρουνό Μπουσετόν υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσπάθειες, με στόχο να σταματήσει η μετάδοση της ασθένειας εντελώς, μέχρι το 2030.

Η τρυπανοσωμίαση είναι μια τροπική ασθένεια, ενδημική στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως και οι ασθενείς δεν λάβουν θεραπεία, συνήθως οδηγεί στον θάνατο επειδή το παράσιτο εγκαθίσταται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ασθενείς αρχικά εμφανίζουν πυρετό και πονοκεφάλους, στη συνέχεια κοιμούνται ολοένα και περισσότερο την ημέρα, όχι όμως και τη νύχτα. Σταδιακά, αφού πληγεί ο εγκέφαλος, ο πάσχων χάνει τα λογικά του, κατόπιν πέφτει σε κώμα και πεθαίνει μέσα σε μερικούς μήνες ή σε μερικά χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ