Είναι «πολύ σημαντικό» ο ΟΗΕ να συζητήσει με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να διευκολύνουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Είναι αδύνατο να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν χωρίς να συζητήσουμε με τις ντε φάκτο Αρχές της χώρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Γκουτέρες, στο περιθώριο μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της οποίας τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν περισσότερα από 600.000.000 δολάρια σε βοήθεια για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη χώρα αυτή.
«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με τους Ταλιμπάν αυτή τη στιγμή για όλες τις διαστάσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως την τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ναρκωτικά και τη φύση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Σχεδόν έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε πως ο ΟΗΕ είναι «σθεναρά δεσμευμένος να παράσχει μια ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό πληθυσμό». Και για τον λόγο αυτό: «Ανησυχούμε σίγουρα να διασφαλίσουμε πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα λειτουργήσει ως μοχλός για να λάβουμε μια πραγματική δέσμευση των Ταλιμπάν σε όλες τις άλλες διαστάσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε πρόοδο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον αφγανικό λαό, το καλύτερο μέσο είναι να προχωρήσουμε με την ανθρωπιστική βοήθεια, να εμπλακούμε σε διάλογο με τους Ταλιμπάν και να αξιοποιήσουμε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να πιέσουμε για την πραγμάτωση αυτών των δικαιωμάτων», υπογράμμισε στη συνέχεια σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η «ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, εάν η αφγανική οικονομία καταρρεύσει. Γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος είναι τεράστιος».
«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να βρει μέσα που θα επιτρέψουν ενέσεις ρευστού στην αφγανική οικονομία, με στόχο να επιτραπεί στην οικονομία να αναπνεύσει και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον αφγανικό λαό και θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική έξοδο, με επιπτώσεις τις οποίες μπορείτε να φανταστείτε αναφορικά με τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Και συμπλήρωσε καταληκτικά: «Δεν πιστεύω πως εάν οι Αρχές μιας χώρας δεν συμπεριφέρονται καλά, η λύση θα ήταν να τιμωρήσουμε συλλογικά τον λαό».
Εκκληση Γκουτέρες για βοήθεια στο Αφγανιστάν και στις γυναίκες
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για το Αφγανιστάν. «Οι Ταλιμπάν χρειάζονται ένα σωσίβιο», προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που είναι ίσως «η πιο επικίνδυνη ώρα» γι' αυτούς έπειτα από δεκαετίες πολέμου, πόνου και ανασφάλειας. «Ο λαός του Αφγανιστάν αντιμετωπίζει την πτώση μια ολόκληρης χώρας -όλα μαζί», σημείωσε.
Ο κ. Γκουτέρες μετέβη στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη όπου δεκάδες υπουργοί χωρών δωρητών -με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά- αναμένεται να διαδεχθούν ο ένας τον άλλον στο βήμα προκειμένου να υποσχεθούν τη βοήθειά τους στη χώρα, η οποία διοικείται τώρα από τους Ταλιμπάν, έπειτα από έναν μακρύ πόλεμο επανακατάκτησης εναντίον ενός καθεστώτος που στηρίχθηκε επί 20 χρόνια από τη διεθνή κοινότητα.
Σε μια οικονομία υπό κατάρρευση ήρθε να προστεθεί μια σοβαρή ξηρασία και η πανδημία του κορωνοϊού, υπενθύμισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται 606 εκατ. δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες 11 εκατ. Αφγανών, σε σύνολο 38 εκατ. κατοίκων.
Ανακοίνωσε πως ο ΟΗΕ θα παρακρατήσει 20 εκατ. δολάρια από ένα ταμείο επείγουσας βοήθειας προκειμένου να υποστηρίξει αμέσως τη δράση αυτών των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε επίσης διασφαλισμένη πρόσβαση στη χώρα για τη διοχέτευση της βοήθειας στους ανθρώπους, αλλά και μια ασφαλή πρόσβαση στις ζώνες που έχουν τις περισσότερες ανάγκες.
Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή του, επέμεινε στην «ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν -περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε άλλες βασικές υπηρεσίες».
«Ενα από τα θετικά σημεία στο Αφγανιστάν σήμερα είναι μια νέα γενιά μορφωμένων ηγετών και επιχειρηματιών που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες», συνέχισε, καθώς οι Ταλιμπάν αρχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στις δραστηριότητες των γυναικών μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.
«Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν θέλουν να είναι σίγουρες πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν θα διαγραφεί, πως οι πόρτες δεν θα κλείσουν και πως η ελπίδα δεν θα σβήσει», είπε ο Γκουτέρες. Και επέμεινε στο γεγονός πως η βοήθεια πρέπει να συντηρήσει την οικονομία μακροπρόθεσμα, ώστε οι Αφγανοί να μπορέσουν να παραμείνουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους. Η διάσκεψη αυτή «δεν είναι μόνο τι θα δώσουμε στους Αφγανούς, αλλά και αυτό που τους οφείλουμε», τόνισε.