«Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων μας υπενθυμίζει μια θεμελιώδη και βάναυση αλήθεια, πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας σαν χωματερή», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, προτάσσει πως «ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τον κόσμο μας και να σημειώσουμε πρόοδο προς κυκλικές οικονομίες μηδενικών αποβλήτων, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη».
Ειδικότερα, αναδεικνύοντας τη διάσταση του ζητήματος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει πως κάθε χρόνο δημιουργούνται περισσότεροι από 2 δισ. τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά για το 33% αυτών δεν γίνεται σωστή διαχείριση σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, κάθε λεπτό, το ισοδύναμο ενός απορριμματοφόρου γεμάτου πλαστικό απορρίπτεται στον ωκεανό.
Γκουτέρες: Το 10% των παγκόσμιων ρύπων προέρχεται από την καλλιέργεια και μεταφορά τροφίμων που δεν καταναλώνονται
Εν τω μεταξύ, σημειώνει, η ρύπανση και οι χημικές ουσίες δηλητηριάζουν το νερό, τον αέρα και το έδαφός μας. Μάλιστα, τονίζει πως το 10% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την καλλιέργεια, την αποθήκευση και τη μεταφορά τροφίμων που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ.
Ως προς τον αντιμετώπιση του ζητήματος, υπογραμμίζει την ανάγκη «να σταματήσουμε να καταστρέφουμε το μοναδικό μας σπίτι και να κηρύξουμε τον πόλεμο στα απόβλητα». Επισημαίνει πως πρέπει αυτοί που παράγουν απόβλητα να σχεδιάζουν προϊόντα που χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους και υλικά, ενώ παράλληλα διαχειρίζονται τα απόβλητα σε όλους τους κύκλους παραγωγής και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων που πωλούν.
Γκουτέρες: Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά σε σύγχρονα συστήματα διαχείρησης αποβλήτων
«Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά σε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και πολιτικές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν τα πάντα, από πλαστικά μπουκάλια έως γερασμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Ως καταναλωτές, πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη την προέλευση και τις επιπτώσεις των αγαθών και των προϊόντων που αγοράζουμε, να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώσουμε ό,τι μπορούμε, όποτε μπορούμε» προσθέτει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ