Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι απογοητευμένος που βλέπει το έργο της ζωής του να «καταστρέφεται», καθώς η Ρωσία βυθίζεται στον αυταρχισμό και τη στρατιωτική επιθετικότητα.
Αυτά αποκαλύπτει στενός φίλος του τελευταίου Σοβιετικού ηγέτη, ο οποίος τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο με τις μεταρρυθμίσεις του «γκλάσνοστ» (ανοικτή συζήτηση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων) και «περεστρόικα», που οδήγησαν στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Αλλά ο 91χρονος πλέον Γκορμπατσόφ ζει για να δει την κληρονομιά του να διαλύεται εντελώς, σύμφωνα με τον επιφανή Ρώσο δημοσιογράφο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τον βετεράνο πολιτικό.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ό,τι προσπαθούσε να αποφύγει ο Γκορμπατσόφ
Τώρα με τη βάναυση εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ αποκαθιστά γρήγορα την παρουσία του στα εδάφη της Ανατολικής Ευρώπης και η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τη Δύση, η οποία έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις στη Μόσχα.
«Οι -πολιτικές και όχι οι οικονομικές- μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ καταστράφηκαν. Τίποτα, μηδέν, στάχτη. Όταν έφυγε ο Γκορμπατσόφ, υπήρχαν 4.000 Δυνάμεις Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη», είπε ο Βενεντίκτοφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό Forbes.
Τώρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε 300.000 άτομα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
«Σήμερα λοιπόν υπάρχουν 40.000 -και σύντομα θα γίνουν 300.000-, που σημαίνει τεράστια άνοδο στο επίπεδο απειλής μεταξύ ανατολής και δύσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ανατολική Ευρώπη φοβάται τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Πούτιν
Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ έρχεται εν μέσω φόβων σε όλη την ανατολική Ευρώπη για τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων των πρώην σοβιετικών χωρών, όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, και τα έθνη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως η Πολωνία.
Ενώ ο Γκορμπατσόφ δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για την τρέχουσα κατάσταση, ο Βενεντίκτοφ είπε: «Μπορώ να σας πω ότι είναι αναστατωμένος. Φυσικά, καταλαβαίνει ότι […] αυτό ήταν το έργο της ζωής του» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:
«Τις ελευθερίες τις έφερε ο Γκορμπατσόφ. Ξέχασαν όλοι ποιος έδωσε την ελευθερία στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία; Ποιος ήταν; Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ. Την ελευθερία του Τύπου, τον πρώτο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, ποιος τα έφερε; Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ. Την ιδιωτική ιδιοκτησία; Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ».
Καθώς μιλούσε, ο Βενεντίκτοφ έκανε νόημα για να δείξει ότι όλα είχαν καταστραφεί. «Λοιπόν, τι θα μπορούσε να πει εκείνος τώρα;», ρώτησε ρητορικά.