Γκορμπατσόφ: Καταδικασμένη από την αρχή η αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν - iefimerida.gr

Γκορμπατσόφ: Καταδικασμένη από την αρχή η αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
O Μιχαήλ Γκορμπατσόφ/ Φωτογραφία AP Boris Yurchenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ και ο ηγέτης που έδωσε την εντολή για τον τερματισμό της καταστροφικής στρατιωτικής εκστρατείας της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ότι η επέμβαση στη χώρα αυτή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ήταν καταδικασμένη από την αρχή.

Ο 90χρονος Γκορμπατσόφ θεωρούσε την σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν πολιτικό λάθος που σπαταλούσε πολύτιμους πόρους σε μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση ζούσε, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στο λυκόφως της δικής της ύπαρξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υποστηριζόμενες από την Σοβιετική Ένωση αρχές στο Αφγανιστάν επέζησαν για τρία χρόνια μετά την απόσυρση από την Μόσχα το 1989 των κύριων δυνάμεών της, αλλά δεν ανέκαμψαν ποτέ μετά την ρωσική απόφαση να κοπεί η βοήθεια προς αυτές έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τον Ιανουάριο του 1992 και έπεσαν αργότερα τον ίδιο χρόνο.

Ο Γκορμπατσόφ σημείωσε σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία πιθανότητα επιτυχίας και χειρίστηκαν πολύ άσχημα την δική τους εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

«Αυτοί (το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ) θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί νωρίτερα ότι απέτυχαν. Το σημαντικό τώρα είναι να αντλήσουν διδάγματα από αυτό που συνέβη και να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια λάθη», υπογράμμισε στις δηλώσεις του προς το RIA ο Γκορμπατσόφ.

«Αποτυχημένη επιχείρηση»

«Αυτή (η αμερικανική εκστρατεία) ήταν μια αποτυχημένη επιχείρηση από την αρχή μολονότι η Ρωσία την υποστήριξε στα πρώτα στάδια», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όπως και σε πολλά άλλα παρόμοια σχέδια, στην καρδιά του βρίσκονταν η υπερβολή μιας απειλής και κακώς προσδιορισμένες γεωπολιτικές ιδέες. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν μη ρεαλιστικές απόπειρες εκδημοκρατισμού μιας κοινωνίας που αποτελείται από πολλές φυλές», τόνισε.

Μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκονταν εκεί, οι Ταλιμπάν κατάφεραν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της χώρας την Κυριακή, μπαίνοντας στην Καμπούλ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

Οι ΗΠΑ επενέβησαν στο Αφγανιστάν το 2001, καθώς οι Ταλιμπάν προσέφεραν καταφύγιο στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Η ΕΣΣΔ βρισκόταν επίσης βυθισμένη για 10 χρόνια σε μια σύγκρουση στο Αφγανιστάν, η οποία ξεκίνησε με την εισβολή των Σοβιετικών το 1979.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ανέβηκε στην εξουσία, την άνοιξη του 1985, ο Γκορμπατσόφ βρήκε μια χώρα εξαντλημένη οικονομικά, σε τέλμα στο Αφγανιστάν και ανίκανη να συνεχίσει την κούρσα των εξοπλισμών.

Ο Γκορμπατσόφ σχεδίασε την πολιτική του της περεστρόικας (ανασυγκρότηση στη ρωσική γλώσσα) για να αναδιοργανώσει το σοβιετικό σύστημα και αποφάσισε την αποχώρηση το 1989 του Κόκκινου Στρατού από το Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χρόνια εμφυλίου πολέμου τα οποία έφεραν τελικά στην εξουσία τους Ταλιμπάν, ορισμένοι εκ των οποίων είναι οι κληρονόμοι των μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει τα σοβιετικά στρατεύματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ