Σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να μην γνωρίζει τον λόγο που η ασθένεια Covid-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έλαβε το όνομα αυτό.
«Επιστήμονες και γιατροί λένε ότι μπορεί να υπάρξουν νέα κύματα αργότερα, ότι αυτό μπορεί να επανέλθει το φθινόπωρο σε πιο περιορισμένη μορφή», σημείωσε η Κέλιαν Κόνγουεϊ μιλώντας στο συντηρητικό δίκτυο Fox News και υπερασπιζόμενη την επιλογή Τραμπ να «παγώσει» την αμερικανική χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ.
Πράγματι, επιστήμονες του Χάρβαρντ έχουν αναπτύξει μαθηματικά μοντέλα, βασιζόμενοι σε άλλους κορωνοϊούς, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξουν νέα επιδημιολογικά κύματα του ιού τα επόμενα δύο χρόνια. Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε σήμερα και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Βίντεο: «Αυτός είναι ο Covid-19, όχι ο Covid-1»
«Αυτός είναι ο Covid-19, όχι ο Covid-1 και θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι (του ΠΟΥ) υπεύθυνοι για γεγονότα και αριθμούς ήταν έτοιμοι» για να την πολεμήσουν, πρόσθεσε δείχνοντας να υπονοεί ότι το 19 αναφερόταν στον αριθμό των επιδημιών αυτού του τύπου και όχι στο έτος εμφάνισης αυτού του νέου κορωνοϊού, το 2019.
Συνεχίζουν οι εικασίες Αμερικανών για... κατασκευασμένο κορωνοϊό
Η σύμβουλος ερωτήθηκε για μια πληροφορία της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με την οποία Αμερικανοί διπλωμάτες ανησυχούσαν ήδη από το 2018 για "ανεπαρκή" μέτρα ασφάλειας της υγείας σε ένα εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία στα τέλη του 2019.
Το εργαστήριο αυτό διεξήγαγε «επικίνδυνες» μελέτες για κορονοϊούς που μεταδίδονται από νυχτερίδες, προσθέτει η εφημερίδα. Ωστόσο, μόλις τη Μεγάλη Τρίτη, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, δήλωνε δημόσιες πως όλα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός προέκυψε φυσικά.
Τι είπε η Κόνγουεϊ για την απόφαση Τραμπ και τον ΠΟΥ
Η πιστή συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, που είναι μαζί του από την προεκλογική εκστρατεία του 2016, δικαιολόγησε την απόφαση του Αμερικανού πρόεδρου να αναστείλει τη συνδρομή της Ουάσινγκτον στον προϋπολογισμό του ΠΟΥ, τον οποίο ο Τραμπ κατηγορεί για «κακοδιαχείριση» και "απόκρυψη" σε αυτή την πανδημία.
«Η ελάχιστη απόδοση της επένδυσης θα ήταν ο ΠΟΥ να είναι ειλικρινής όσον αφορά την προέλευση του ιού στην Ουχάν, όσον αφορά τη μετάδοσή του μεταξύ ανθρώπων», εξήγησε η Κέλιαν Κόνγουεϊ.
Ο ΠΟΥ «είπε ψέματα ή δεν ήταν διαφανής» σε σχέση με αυτά τα θέματα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες «επλήγησαν τόσο σκληρά» ακούγοντας «τους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο», είπε η σύμβουλος.