Περήφανος δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ρύθμιση της ελληνικής κρίσης.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε το λεγόμενο «Σχέδιο Juncker», το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, με τη βοήθεια του οποίου κατέστη δυνατό, μεταξύ άλλων, να επαναφέρει τις επενδύσεις στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ τόνισε ότι το ποσοστό απασχόλησης ύψους 73,2% είναι «υψηλό ρεκόρ» και μέχρι το 2020 ίσως είναι 75%.
Επίσης, η ανεργία των νέων έχει μειωθεί. Για αυτό που είναι περισσότερο περήφανος είναι το «ότι καταφέραμε σαν Επιτροπή να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» παρά τις πιέσεις από πολλές πλευρές. «Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα και το κέρδισε», είπε.
Θυμίζουμε, ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε εκπλήξει τους πάντες πριν λίγο καιρό με μια δήλωσή του που αφορούσε το κύριο πρόβλημα των Ευρωπαίων. Οπως είχε πει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό δεν είναι άλλο από το ότι έχουν χάσει την λίμπιντό τους.
Ο κ. Γιούνκερ εξήγησε η διαφορά αυτή έγκειται στο ότι έδειξε σεβασμό στην «αξιοπρέπεια» του ελληνικού λαού, και των φτωχότερων μερίδων του. Tέλος, εξήρε την «ανθεκτικότητα» των Ελλήνων, σημειώνοντας πως πιθανότατα άλλοι σε αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσαν να την επιδείξουν.
Καμία εμπιστοσύνη σε Τραμπ
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και ότι η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη χρειάζεται να επιλυθεί σύντομα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις από τότε που συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Ιούλιο.
«Οι άνθρωποι του Λευκοί Οίκου και οι ομάδες μου είναι ήδη σε καθημερινή επαφή με την κυβέρνηση και άρα νομίζω ότι μπορώ να εμπιστευθώ τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης», δήλωσε.
Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι νιώθει πως ένα μεγάλο μέρος των παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων σχετίζεται με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.
«Εάν οι επενδυτές δεν έχουν την αίσθηση ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί σύντομα, τότε η τάση για επενδύσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε όλο τον κόσμο αποδυναμώνεται», δήλωσε.
Ο Γιούνκερ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λάθος να σιωπήσει το 2016 κατά την εκστρατεία ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση από το μπλοκ, διότι θα είχε διορθώσει τα «ψέματα» που διέσπειρε η πλευρά υπέρ της αποχώρησης.
«Ήταν λάθος να μην παρέμβουμε και να μην εμπλακούμε διότι θα ήμασταν οι μοναδικοί που θα καταστρέφαμε τα ψέματα που κυκλοφόρησαν», δήλωσε ο Γιούνκερ.
«Ήταν λάθος που σιώπησα σε μια σημαντική στιγμή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι βασικοί θεσμοί του μπλοκ ακολουθούσαν τη συμβουλή του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που προειδοποίησε κατά της ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.