Δυσμενέστατες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα επιφέρει η πανδημία εκτιμά ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι.
Ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.
«Τα χειρότερα έρχονται. Μια μεγάλη οικονομική κρίση βρίσκεται μπροστά μας. Οι χώρες ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια. Θα υπάρξει ημέρα πληρωμής. Βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο πάρτι όπου όλοι ξοδεύουν», δηλώνει και εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο οικονομικό σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης.
«Πολλές χώρες θα καταρρεύσουν ολοκληρωτικά»
«Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Κίνα, πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουν με κάποιον τρόπο, όμως πολλές χώρες ίσως καταρρεύσουν ολοκληρωτικά» εκτιμά και τονίζει με έμφαση ότι θα έπρεπε να υπήρχε ήδη σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων. «Δεν υπάρχουν ενήλικες στο δωμάτιο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Χαράρι: Η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ακόμη και σε σχέση με τις ΗΠΑ
Ερωτηθείς για το πως βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαντά ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. «Η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, σε σχέση με γείτονες χώρες όπως η Τουρκία και η Ιταλία, ακόμα και σε σχέση με υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ» λέει.
Μακροπρόθεσμα όλα θα γίνονται μέσω του Διαδικτύου και θα καταγράφονται
Ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας μιλά και για τις ευρύτερες αλλαγές που θα προκαλέσει η πανδημία. Μακροπρόθεσμα ο κόσμος θα γίνει πιο ψηφιακός και ελεγχόμενος, προβλέπει και υποστηρίζει ότι όλα θα γίνονται μέσω του Διαδικτύου και όλα θα καταγράφονται.
«Η επιτήρηση μπορεί να μας βοηθήσει. Αν ελέγχεις την υγεία του πληθυσμού διαρκώς, μπορείς να σταματήσεις την πανδημία, ευκολότερα και πιο γρήγορα. Όμως το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα, απ’ ότι έχουμε συναντήσει ποτέ στην ιστορία» αναφέρει ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι.
Το νέο βιβλίο του Γιουβάλ Νώε Χαράρι
Ο Γιουβαλ Νώε Χαράρι μιλά τέλος για την κεντρική ιδέα του νέου του βιβλίου που είναι ότι τα έθνη, οι θρησκείες, οι επιχειρήσεις, το χρήμα, οι ιδεολογίες, αποτελούν όνειρα των νεκρών, θαμμένα από καιρό και εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτά. «Αυτό ερευνά το βιβλίο» καταλήγει ο ισραηλινός συγγραφέας.