Ο πατέρας μίας Νορβηγίδας φοιτήτριας, της οποίας ο φερόμενος δολοφόνος βρίσκεται επί 14 χρόνια σε φυγή, πιστεύει ότι η αστυνομία έχει κάνει «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» στην απονομή δικαιοσύνης για την κόρη του.
Η 23χρονη Martine Vik Magnussen βρέθηκε νεκρή ανάμεσα σε ερείπια σε ένα υπόγειο στην Great Portland Street, στο Westminster, στο κεντρικό Λονδίνο, μετά από μια βραδινή έξοδο με φίλους για να γιορτάσει το ότι είχε βγει πρώτη στις εξετάσεις της τάξης της. Η νεκροτομή διαπίστωσε ότι είχε στραγγαλιστεί ενώ προηγουμένως είχε βιαστεί.
Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης την έδειξε να φεύγει από το νυχτερινό κλαμπ Mayfair Maddox στις 2 το πρωί της 14ης Μαρτίου με τον Farouk Abdulhak, γιο ενός μεγιστάνα της ζάχαρης στην Υεμένη και συμφοιτητή της στην ιδιωτική σχολή Regent's Business School με τον οποίο είχε βγει στο παρελθόν.
Ο υποτιθέμενος δολοφόνος - με το παρατσούκλι «DP» που το έχει δοθεί από τους φίλους του, λόγω της αγάπης του για τη σαμπάνια Dom Perignon - κατονομάστηκε ως καταζητούμενος από την αστυνομία και φέρεται να έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγες ώρες από τον θάνατό της. Μάλιστα, λέγεται ότι έφυγε με το ιδιωτικό τζετ του αείμνηστου δισεκατομμυριούχου πατέρα του, ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στην Υεμένη.
Ο πατέρας της Magnussen, Odd Petter Magnussen, χαρακτήρισε τον Abdulhak δειλό και του έκανε έκκληση προσωπικά να επιστρέψει, προσθέτοντας: «Δεν μπορείς να κρύβεσαι για πάντα».
Την προηγούμενη Δευτέρα, 14 χρόνια από την ημέρα του θανάτου της, ο κ. Magnussen και η πρώην σύζυγός του, η μητέρα της Martine, Kristin Vik, έβαλαν λουλούδια έξω από το Πανεπιστήμιο Regent, στο Regent's Park, όπου η κόρη τους φοιτούσε.
Την περασμένη εβδομάδα, μια γυναίκα στα 60 της συνελήφθη στο Γουέστμινστερ ως ύποπτη ότι βοήθησε έναν δράστη σε σχέση με την υπόθεση από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, αν και τώρα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.
«Δεκατέσσερα χρόνια σε αυτό το τελευταίο βήμα… ήταν μια τεράστια έκπληξη την περασμένη εβδομάδα. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση» είπε ο κ. Magnussen.
Η οικογένεια συνάντησε αστυνομικούς και ενώ οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του υπόπτου, ο κ. Magnussen είπε ότι είναι «εντυπωσιασμένος» με τον τρόπο που χειρίζονται την υπόθεση.
Είχε επίσης ενθαρρυντικές συνομιλίες με τις αρχές στην Υεμένη, όπου ελπίζεται ότι η μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Abdulhak έχει λιγότερη προστασία.
«Έχουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό με την ηγεσία για αυτήν την υπόθεση και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε μαζί τους σε τηλεφωνικές διασκέψεις και να συζητήσουμε μια λύση σε αυτήν την υπόθεση, με έναν ορθολογικό, εποικοδομητικό, παραγωγικό και ευγενικό τρόπο», ανέφερε ο κ. Magnussen.
Ο πατέρας του Abdulhak, Shaher, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2020, ήταν ένας δισεκατομμυριούχος με το παρατσούκλι «ο βασιλιάς της ζάχαρης», με περιουσία περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών και στενές επαφές με την κυβέρνηση της Υεμένης.
Είχε προηγουμένως επενδύσεις σε εργοστάσια εμφιάλωσης της Coca-Cola, αλλά τις εγκατέλειψε το 2012 μετά από πιέσεις από ακτιβιστές. Πέθανε στη Γερμανία πέρυσι ενώ λάμβανε θεραπεία για ασθένεια.
Το βράδυ της δολοφονίας και η απάντηση του υπόπτου
Το βράδυ που πέθανε, η νεαρή κοπέλα έφυγε από το νυχτερινό κέντρο Maddox μαζί με τον Farouk Abdulhak γύρω στις 02:00 και το σώμα της βρέθηκε στο υπόγειο του κτιρίου όπου έμενε εκείνος.
Και οι δυο τους σπούδαζαν διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις στο Regent's Business School, όπου τα δίδακτρα ξεκινούν από περίπου 10.000 λίρες ετησίως.
Μια μεταθανάτια εξέταση έδωσε την αιτία θανάτου της ως συμπίεση στον λαιμό, και τον Νοέμβριο του 2010 μια έρευνα κατέγραψε μια ετυμηγορία για δολοφονία.
Μιλώντας μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής επιθεωρητής ντετέκτιβ Τζιμ Ίστγουντ, ο οποίος ηγείται της έρευνας, πρόσθεσε: «Η οικογένεια της Μάρτιν δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα της για δικαιοσύνη και στα 14 χρόνια από τον θάνατό της έκαναν ακούραστη εκστρατεία για να την κρατήσουν στη συνείδηση του κοινού. Η οικογένεια της Μάρτιν ενημερώθηκε για αυτήν την τελευταία εξέλιξη. Αν και αντιπροσωπεύει ένα θετικό βήμα, έχουμε ακόμη πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε».
«Το πιο σημαντικό, ο Farouk Abdulhak θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το θέμα δεν έχει, και δεν πρόκειται να φύγει. Η ομάδα μου και εγώ θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε δικαιοσύνη και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες για να τον κυνηγήσουμε και να τον φέρουμε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιδιότητά του ως καταζητούμενου θα παραμείνει και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας να αποδώσουμε δικαιοσύνη για την οικογένεια της Μαρτίν. Κάνω έκκληση απευθείας στον Farouk Abdulhak. Γύρνα πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίστρεψε να αντιμετωπίσεις τη δικαιοσύνη. Από τον θάνατο της Μαρτίν, η οικογένειά της έχει δείξει αληθινή αποφασιστικότητα, μαζί με την ερευνητική μου ομάδα, καθώς θέλουμε να εξασφαλίσουμε το κλείσιμο (της υπόθεσης) για την οικογένεια της»
Το 2008, ο Abdulhak σχολίασε μέσω του δικηγόρου του λέγοντας ότι «δεν ήταν χαρούμενος» που χαρακτηρίστηκε εγκληματίας και επέμεινε ότι δεν ήταν «δραπέτης».
Ο δικηγόρος του, Mohammed Al Bakwli, είπε ότι συμβούλεψε τον Abdulhak να μην μιλήσει απευθείας στα μέσα ενημέρωσης.