Στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας αναφέρθηκε ο CEO της Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, εστίασε στην κρίσιμη σημασία του υδρογόνου ως καταλύτη για την ενεργειακή μετάβαση. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επίλυσης προβλημάτων που ανακύπτουν από τη διαλείπουσα φύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την πίεση που δημιουργούν στο ηλεκτρικό δίκτυο.
«Η ηλιακή και αιολική ενέργεια έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή παραγωγή της Ελλάδας, ωστόσο, η διαλείπουσα φύση τους δημιουργεί ζητήματα σταθερότητας των δικτύων», τόνισε.
Όπως ανέφερε, ενώ η ηλιακή ενέργεια παρουσιάζεται ως μια οικονομικά προσιτή λύση, αυτό δεν αντικατοπτρίζει το συνολικό κόστος, που περιλαμβάνει την αποθήκευση ενέργειας και τις εφεδρικές μονάδες παραγωγής.
Γιώργος Χατζημαρκάκης: Η Ελλάδα υστερεί στη στρατηγική της για το υδρογόνο
Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία της Γερμανίας, όπου η κρατική επιδότηση της ηλιακής ενέργειας έχει δημιουργήσει οικονομική πίεση στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Όπως τόνισε, τα πλεονάσματα ηλιακής ενέργειας συχνά μειώνουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο μηδέν, δημιουργώντας προβλήματα αποθήκευσης και ενσωμάτωσης στο δίκτυο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου, η οποία μπορεί να αποσυμπιέσει το ηλεκτρικό δίκτυο και να αξιοποιήσει την πλεονάζουσα ενέργεια από τις ώρες αιχμής των ΑΠΕ. «Η Ελλάδα υστερεί στη στρατηγική της για το υδρογόνο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προετοιμαστεί για την ενσωμάτωση υδρογόνου στο ενεργειακό της μείγμα», δήλωσε.
Ο κ. Χατζημαρκάκης επεσήμανε ότι το υδρογόνο αποτελεί βασικό στοιχείο για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος, την ασφάλεια του εφοδιασμού και την επίτευξη των στόχων για απανθρακοποίηση. «Για να προχωρήσουμε με τη σοβαρή ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου, χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό πλάνο σε τρεις άξονες: βιομηχανική πολιτική, ανάπτυξη της αγοράς καθαρού υδρογόνου και δημιουργία μιας υποδομής που θα εξυπηρετεί την ευελιξία και τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση», υπογράμμισε.
Τέλος, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επενδύσουν άμεσα στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής υδρογόνου, προκειμένου η Ελλάδα να μην μείνει πίσω στην ενεργειακή μετάβαση και να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει το υδρογόνο.