Θα είναι έτσι η ζωή μετά το εμβόλιο; Το Γιβραλτάρ δείχνει το δρόμο με κατάμεστα μπαρ, καταστήματα κι εστιατόρια [βίντεο] - iefimerida.gr

Θα είναι έτσι η ζωή μετά το εμβόλιο; Το Γιβραλτάρ δείχνει το δρόμο με κατάμεστα μπαρ, καταστήματα κι εστιατόρια [βίντεο]

Πελάτες εστιατορίου στο Γιβραλτάρ απολαμβάνουν το γεύμα τους μετά την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας
Πελάτες εστιατορίου στο Γιβραλτάρ απολαμβάνουν το γεύμα τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων / Φωτογραφία: AP Photo/Javier Fergo

Πρωτόγνωρες – για καιρούς πανδημίας - πιένες γνωρίζουν καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια στο Γιβραλτάρ, που πλησιάζει το όριο της ανοσίας της αγέλης, δείχνοντας στη χειμαζόμενη από την πανδημία Ευρώπη το δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Το 90% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί και από τους 34.000 κατοίκους του «Βράχου», όπως είναι επίσης γνωστό το Γιβραλτάρ, ούτε ένας δεν νοσηλεύεται με Covid-19 σε νοσοκομείο. Οι κάτοικοι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου παραλαμβάνουν από τις Αρχές ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μεγέθους πιστωτικής κάρτας, αλλά οι πελάτες των μπαρ και των εστιατορίων, που μένουν πλέον ανοικτά μέχρι τις 02:00 π.μ., δεν υποχρεούνται να το επιδεικνύουν, παρά μόνον να αφήνουν το όνομα και ένα τηλεφωνικό αριθμό επαφής σε περίπτωση κάποιου ξεσπάσματος του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
θαμώνες παμπ στο Γιβραλτάρ απολαμβάνουν χωρίς μάσκες τη μπύρα τους
θαμώνες παμπ στο Γιβραλτάρ απολαμβάνουν χωρίς μάσκες τη μπύρα τους / Φωτογραφία: AP Photo

Οι θαμώνες καλούνται να φορούν μεν μάσκες σε κλειστούς χώρους, αλλά όχι στα τραπεζάκια έξω.

Το Γιβραλτάρ ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ επιβεβαίωσε χθες σχέδια για την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε ξένους τουρίστες μ’ ένα σύστημα σαν τα «φανάρια κυκλοφορίας», που θα ανοίγει για ταξιδιώτες από χώρες που έχουν μπει στο «πράσινο» - περιλαμβανομένης της Πορτογαλίας, χωρίς να υποχρεώνονται κατά την άφιξή τους σε καραντίνα, ενώ οι προερχόμενοι από κράτη που θα περιλαμβάνονται στο «πορτοκαλί» ή το «κόκκινο», θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και μέτρα απομόνωσης ανάλογα με την κατηγορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιοχές του Γιβραλτάρ όπως το Chatham Counterguard και το Ocean Village Marina σφύζουν τα βράδια από πελάτες, που απολαμβάνουν συντροφιά με έως και επτά φίλους ανά τραπέζι μια πρωτόγνωρη – από την έναρξη της πανδημίας – αίσθηση ελευθερίας καθώς και τα ποτά που μπορούν να παραγγείλουν μέχρι τη 01:30 πμ. Και να σκεφθεί κανείς ότι δεν πέρασαν ούτε τρεις μήνες που η πορεία της πανδημίας προκαλούσε έντονη ανησυχία στις τοπικές Αρχές.

Επισκέπτρια καταφθάνει με σκούτερ στο Γιβραλτάρ
Επισκέπτρια καταφθάνει με σκούτερ στο Γιβραλτάρ / Φωτογραφία: AP Photo

Η κατάσταση έκτοτε έχει αλλάξει κι ο αέρας αλλαγής που πνέει στον «Βράχο» έγινε αισθητός και στις 27 Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα η πρώτη παγκοσμίως αθλητική συνάντηση με πλήρως εμβολιασμένους θεατές – ένας αγώνας πυγμαχίας βαρέων βαρών μεταξύ του Βρετανού Ντίλιαν Γουάιτ και του Ρώσου Αλεξάντερ Ποβέτκιν ενώπιον 500 ατόμων -, ενώ την περασμένη Τρίτη 600 θεατές, που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή είχαν μαζί τους πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού, παρακολούθησαν την αναμέτρηση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Γιβραλτάρ με εκείνη της Ολλανδίας στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Αέρας ελευθερίας» πνέει στο Γιβραλτάρ

Πολλοί νιώθουν ανακούφιση. «Μερικές φορές ξεχνώ ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι ντόπιοι, βέβαια, αντί για πολλούς τουρίστες που είχαμε συνήθως. Στη διάρκεια του lockdown αναγκαστήκαμε να κατεβάσουμε δυο φορές τα ρολά, αλλά οι δουλειές πλέον πάνε πολύ καλά και ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία. Τα πράγματα άρχισαν να επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς πολύ γρήγορα», λέει η ιδιοκτήτρια εστιατορίου Έμμα Γκαϊβίζο. Το μόνο σημάδι γύρω της στο ρεστοράν Dolpin κοντά στην παραλία του Camp Bay του Γιβραλτάρ, που θυμίζει την πανδημία είναι μια φιάλη με απολυμαντικό στην είσοδο και οι μάσκες που φορά το προσωπικό όταν σερβίρει τους πελάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα άλλοι κάτοικοι του Γιβραλτάρ απολαμβάνουν ξέγνοιαστοι, πλέον, τον Απριλιάτικο ήλιο με μια βόλτα στην παραλία. «Είναι παράδεισος εδώ. Κάθομαι και λούζομαι στις αχτίνες του ήλιου κι αναπνέω καθαρό αέρα χωρίς μάσκα. Τώρα που εμβολιαστήκαμε βγαίνουμε έξω όποτε θέλουμε χωρίς να αισθανόμαστε φόβο», είπε ο 76χρονος συνταξιούχος νοσηλευτής Αντόλφο Μορ.

Η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη ακριβώς δίπλα, στην Ισπανία μόλις περνά κανείς τα σύνορα. Οι Ισπανοί αστυνομικοί που αποχαιρετούν τους επισκέπτες της πόλης Λα Λίνεα φορούν μάσκες, όταν οι συνάδελφοί τους στο Γιβραλτάρ, μόλις 30 μ. μακρύτερα αναπνέουν καθαρό αέρα με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους. Πέρα από τους κατοίκους του ο πυκνοκατοικημένος βρετανικός θύλακος των 6,5 τ.χλμ, έχει εμβολιάσει και όλους όσοι καταφθάνουν καθημερινά από την Ισπανία -υπολογίζονται σε 15.000 - για να εργαστούν εκεί. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 61.000 δόσεις εμβολίων. Μόλις επτά ενεργά κρούσματα της Covid-19 μετρά το Γιβραλτάρ με τους κατοίκους του να ελπίζουν ότι δεν θα αυξηθεί πλέον άλλο ο αριθμός των 94 θυμάτων της πανδημίας κι ότι σύντομα οι τουρίστες από τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη θα βοηθήσουν τον θύλακο να επιστρέψει στην προ πανδημίας κανονικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ