Γιατί θα καταστρέψουν το δαχτυλίδι που φορούσε ο Πάπας Φραγκίσκος - iefimerida.gr

Γιατί θα καταστρέψουν το δαχτυλίδι που φορούσε ο Πάπας Φραγκίσκος

Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος λαμβάνει το Δαχτυλίδι του Ψαρά, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 © AP / Andrew Medichini
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Με ιστορία που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα, το Δαχτυλίδι του Ψαρά είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της παπικής εξουσίας.

Πήρε το όνομά του από τον Άγιο Πέτρο, ο οποίος ήταν ψαράς και, σύμφωνα με την Καθολική παράδοση, ο πρώτος Πάπας. Τώρα μετά τον θάνατό του, όπως ορίζει η παράδοση, το δαχτυλίδι-σφραγίδα του πάπα Φραγκίσκου θα καταστραφεί ή τουλάχιστον θα αχρηστευθεί εντός των τειχών του Βατικανού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί το CNN, πρόκειται για ένα τελετουργικό με πρακτικές ρίζες. Το Δαχτυλίδι του Ψαρά και ένα μενταγιόν που ονομάζεται bulla χρησίμευαν παραδοσιακά ως επίσημες σφραγίδες για παπικά έγγραφα και επιστολές, γνωστές ως παπικά σημειώματα.

Σε κάθε νέο Πάπα εκδίδονταν νέα αντικείμενα για σφραγίδες, και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλαστογράφησης εγγράφων μετά θάνατον, τόσο το δαχτυλίδι όσο και το μενταγιόν καταστρέφονταν με σφυρί μετά τον θάνατό του.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Καρδινάλιος Καμεραλένγκος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, ένας ανώτερος καρδινάλιος που ορίζεται για να επιβλέπει τη μεταβατική περίοδο, είναι εκείνος που καταστρέφει το Δαχτυλίδι του Ψαρά και το μενταγιόν bulla παρουσία του Κολεγίου των Καρδιναλίων, αφού πρώτα ανακοινώσει επίσημα τον θάνατο του Πάπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα παράδοση με το δαχτυλίδι του πάπα μετά την παραίτηση του Βενέδικτου

Από το 1521 αυτή η πρακτική εφαρμοζόταν αυστηρά. Συνεχίζονταν ακόμα και αφότου τα αντικείμενα έπαψαν να χρησιμοποιούνται ως σφραγίδες και μόνο μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου το 2013, καθιερώθηκε μια νέα παράδοση κατά την οποία ένας βαθύς σταυρός χαράσσεται στην επιφάνεια του δαχτυλιδιού με καλέμι.

πάπας Φραγκίσκος, πάπας Βενέδικτος
Ο πάπας Βενέδικτος με το δικό του Δαχτυλίδι του Ψαρά © AP Photo/Andrew Medichini

Ο λιτός πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε αντίθεση με κάποιους προκατόχους του, φορούσε το Δαχτυλίδι του Ψαρά μόνο σε επίσημες τελετές, ενώ στην καθημερινότητά του προτιμούσε ένα απλό ασημένιο δαχτυλίδι από την εποχή που ήταν καρδινάλιος. Επίσης, σύμφωνα με την λιτή προσέγγιση που τον χαρακτήριζε, επέλεξε ένα «ανακυκλωμένο» δαχτυλίδι για Δαχτυλίδι του Ψαρά, δεν ζήτησε δηλαδή να δημιουργηθεί ένα νέο, αλλά χρησιμοποίησε ένα από επίχρυσο ασήμι που ανήκε κάποτε στον γραμματέα του Πάπα Παύλου ΣΤ’.

Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος λαμβάνει το Δαχτυλίδι του Ψαρά από τον Καρδινάλιο Άντζελο Σοντάνο κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας Θείας Λειτουργίας του, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 © Φωτογραφία: AP / Andrew Medichini
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στο παρελθόν, και αφού το 2019 είχε καταγραφεί να τραβά το χέρι του, είχαν εκφραστεί εικασίες ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αισθανόταν άβολα όταν οι πιστοί επιχειρούσαν να του φιλήσουν το δαχτυλίδι. Ωστόσο, το Βατικανό διευκρίνισε αργότερα ότι η πρόθεσή του ήταν να περιορίσει την εξάπλωση μικροβίων.

πάπας Φραγκίσκος
Το απλό λιτο δαχτυλίδι που συνήθισε να φορά ο πάπας Φραγκίσκος © AP Photo/Andrew Medichini
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ